torsdag den 3. februar 2011

Magisk kamp på liv og død i ghettoen

Når man siger magi i film, kommer man ofte til at tænke på en heks eller en troldmand, der svinger med sin tryllestav, siger en fiks formular og så sker de mest forbløffende ting - lidt ligesom Harry Potter eller den gode fe i Disneys ASKEPOT. Nu har vi også oplevet magi blive skildret mere jordnært, men det er sjældent set så nærværende og hverdagsagtigt som i den engelsk-irske gyser OUTCAST.
Mary og hendes teenagesøn Fergal er på flugt fra nogen eller noget. De flytter til et trøstesløst betonkvarter i udkanten af Edinburgh. Mens Fergal undersøger området, maler Mary beskyttelses-runer på væggene i deres nedslidte lejlighed. Fergal møder den charmerende og nysgerrige skønhed Petronella, der bor ved siden af. Men Mary ønsker ikke, at sønnen skal have noget som helst med piger at gøre - han skal styre sine drifter, for ellers kunne det bringe dem begge i fare. Imens er to mænd på vej mod Edinburgh - og de får hjælp fra mægtige kræfter.

Det sker ikke så tit, at jeg ser en film, der virkelig imponerer mig, men OUTCAST er et af de sjældne eksempler. Det er virkelig en wow-oplevelse. Hver eneste scene sitrer af energi og driver historien fremad. Skuespillerne leverer i den grad varen - både i den grå og beskidte socialrealistiske indledning og i den mere traditionelle horror-finale. Man kan godt se, at OUTCAST er lavet for et beskedent budget, men skuespillerne, instruktøren og special effects-folkene giver arbejdsbetingelserne så meget fingeren og knokler for at lave en god film.
OUTCAST er dog så speciel, at den nok ikke vil tiltale alle. Mange vil formentlig opleve den som småkedelig, men fred være med det. Den er dog et fantastisk eksempel på hvad genren kan præstere, når folkene bag en film tænker uden for kassen (eller måske lidt som Clive Barker, dengang han var ung og vred - dette kunne meget vel have været en af hans tidlige historier, men er det altså ikke). Og OUTCAST er endnu et bevis på, at engelsk horror er i live og noget af det mest spændende, man kan se i disse år.

OUTCAST, England-Irland, 2010. Instruktion: Colm McCarthy. Medvirkende: Niall Bruton, Kate Dickie, James Nesbitt, Hanna Stanbridge, Ciarán McMenamin. Musik: Giles Packham.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar