fredag den 4. februar 2011

Sookie Stackhouse på nye eventyr

Det er et stykke tid siden, de danske fans har set noget til den telepatiske barpige Sookie Stackhouse og hendes efterhånden store omgangskreds af overnaturlige væsener. Men nu er bog nr. 6 i den populære serie af Charlaine Harris endelig udkommet på dansk. Titlen er FULDSTÆNDIG DØD efter den amerikanske DEFINITELY DEAD.

Tingene er som altid lidt kaotiske i Sookies liv i den lille by Bon Temps. Det halter bl.a. med kærlighedslivet, men det er den karismatiske hamskifter Quinn mere end villig til at lave om på. På deres første date bliver de dog overfaldet af et par unge varulve - høje på stoffer. Om det var Sookie eller Quinn, der var målet, er uklart. Sookie får dog hurtigt andre ting at tænke på, da hun er nødt til at tage til New Orleans for at rydde sin myrdede vampyr-kusine Hadleys lejlighed. Et lig i lejligheden sætter imidlertid gang i en stribe voldsomme begivenheder.

Det er ren skæg og ballade at læse Charlaine Harris og en guilty pleasure på linje med at spise fast food. Det tog lige lidt tid at få styr på alle personerne og de mange referencer til tidligere bind, men da de første 100 sider mere eller mindre er optakt til det egentlige plot, er det ikke noget problem. Den knastørre humor giver et ekstra krydderi til den i forvejen kulørte handling - men vi er adskillige niveauer over banal kiosklitteratur, selv om det er denne tradition, disse bøger har rødder i. Harris føjer stadig mere dybde til sit persongalleri, og der er mange fine overraskelser og afsløringer undervejs.
Vi er adskillige niveauer over banal kiosklitteratur, selv om det er denne tradition, disse bøger har rødder i
For horror-fans er der også lidt at hente her, selv om bogen ikke just kan betegnes som uhyggelig. En forfølgelse gennem en sump minder om gamle sort/hvide B-film og den dramatiske finale byder på blod og monstre i hobetal. At vi får endnu flere detaljer om vampyrernes forsøg på at tilpasse sig de levendes verden er også fascinerende.

Det er herligt, at bog nr. 6 i en serie kan være så frisk og dynamisk. Man fornemmer, at forfatteren holder af sit univers og sine karakterer. Denne bog er fra 2006 og er derfor skrevet før TV-serien blev skabt. Jeg er lidt spændt på at se, om man på et tidspunkt kan fornemme en afsmitning fra serien, selv om forfatteren i interview fastholder, at TV-serien og bøgerne er to adskilte fænomener. Uanset hvad, så vil jeg glæde mig til at læse bind 7.

Læs også...
Sexede vampyrer, der sparker røv
Blodsugere vs. religiøse tosser
Sookie blandt varulve og vampyr-konger
De vampyrblods-drikkende hekse slår til
Sookie har bøvl med vampyrer og varulve...

FULDSTÆNDIG DØD er venligst stillet til rådighed af Lindhardt og Ringhof.

2 kommentarer:

  1. Apropos bøger så fyldte Dennis Jürgensen 50 i går, og der er naturligvis en ny roman på trapperne:
    http://tellerup.dk/lightbox/engine/swf/player.swf?url=../../data/video/tm.flv&volume=100

    SvarSlet
  2. Tillykke til Dennis. Jeg har stor respekt for hans årelange indsats i alle genrer, men er aldrig rigtig selv blevet fan. Har vel læst en 30-40 af hans bøger efterhånden.

    TUNNELMANDEN er i øvrigt ikke på trapperne - den udkom i efterårsferien.

    SvarSlet