torsdag den 14. april 2011

Syv teenagere på jagt efter en morders ånd

Det er blevet Ripper-dag i byen Riverton. For 16 år siden blev syv børn født den aften, hvor den bindegale seriemorder Abel Plenkov slog sin kone ihjel. Efter et skyderi med politiet såres han, men forsvinder efterfølgende, da ambulancen forulykker på vej mod hospitalet. Nu samles de syv teenagere hvert år for at forhindre Abel Plenkovs ånd i at genopstå - men meget tyder på, at det netop er i år, at The Riverton Ripper vil slå til igen. De unge omkommer på blodig vis - en efter en.
MY SOUL TO TAKE er meget en Wes Craven-film, men det er ikke nødvendigvis en god ting. Vi får endnu engang en gruppe unge mennesker, der er oppe imod en dæmonisk morder - og de må forsøge at danne fælles front mod det onde. Der er mange forskellige koncepter i spil her. Abel Plenkov led af personlighedsspaltning og en af myterne om ham er, at hans mange personligheder har manifesteret sig i hver enkelt af de syv unge, der blev født på den skæbnesvangre aften for 16 år siden. Derfor er de meget forskellige som individer.
Der er så en del snak om, at Abel muligvis er vendt tilbage (ganske enkelt fordi han overlevede ulykken dengang), men det kan også være, at hans sjæl ganske enkelt har overtaget en af de unge. Og så er der et gennemgående tema med fugle - ikke mindst om den californiske kondor, der lever af ådsler. Det er altså en fugl, der "spiser død". Hold da op.

Alt dette er meget godt, men Wes Craven formår aldrig at samle alle sine brikker til et storslået puslespil. Allerede under den ekstremt dynamiske indledning bliver man godt og grundigt forvirret - og der er ikke megen hjælp at hente undervejs. Mange af de forvirrende elementer er formentlig tænkt som vildspor, men det kommer i stedet til at virke sjusket og rastløst - som om Craven faktisk ikke havde styr på manuskriptet, da han gik i gang med filmen.
Han er dog en dygtig håndværker og derfor er det forholdsvis fornøjeligt at se MY SOUL TO TAKE. De unge skuespillere gør det godt og leverer den forvrøvlede dialog med stor intensitet. Men en stor oplevelse bliver det altså aldrig. Filmen blev i øvrigt optaget i 2-d, men konverteret til 3-d til biograferne - utvivlsomt for at tjene flere penge. Der er dog ikke mange scener, der umiddelbart virker som om, at man pinedød burde have set den i 3-d.

Den engelske dvd fra Momentum Pictures byder på udvidede og slettede scener, alternativ åbning og slutning samt et kommentarlydspor som ekstramateriale.

MY SOUL TO TAKE, USA, 2010. Instruktion: Wes Craven. Medvirkende: Max Thieriot, John Magaro, Denzel Whitaker, Zena Grey, Nick Lashaway. Musik: Marco Beltrami.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar