mandag den 1. august 2011

FRITT VILT III farer vild i skoven

De to første FRITT VILT-film fra Norge var så store succeser, at der selvfølgelig også måtte komme en 3'er. Og i bedste Hollywood-horror-stil valgte man at gøre FRITT VILT III til en prequel, hvor publikum kunne opleve det, der gik forud for de grusomme hændelser på det ensomt beliggende skihotel.
FRITT VILT III begynder i Jotunheimen i 1976. Stehøe-fjeldhotel går dårligt, og værtsparret skyder skylden på deres vansirede søn. De spærrer ham inde i kælderen, så han ikke kan komme i nærheden af gæsterne. Men det skulle de ikke have gjort. Ti år senere tager seks unge mennesker en sommerdag op i fjeldet. De har hørt historierne om det mystiske hotel og det vil de selvfølgelig gerne undersøge. Men man skal ikke bevæge sig ind på fjeldmandens område - især ikke hvis man ikke ved hvem, man kan stole på.
Der blev solgt mindst 150.000 billetter til FRITT VILT III i Norge, så på den måde har filmen været med til at cementere seriens status som noget af det største og mest populære i skandinavisk horror. Men selv om 3'eren er ganske underholdende, så er vi slet ikke på niveau med de to første kapitler.
Man kan godt fornemme, at manuskriptforfatterne Lars Gudmestad og Peder Fuglerud har ønsket at gå nye veje. Det meste af handlingen er nemlig henlagt til en skov om sommeren. Vi er langt væk fra det klaustrofobiske skihotel fra 1'eren og det dystre hospital fra 2'eren. Nu er det meget naturligt, at man vil prøve noget nyt, men det fjerner en god portion af den stemning, der fik de første film til at fungere. Unge mennesker på flugt gennem en skov har vi set mange gange før - f.eks. også i den norske ROVDYR.
De unge skuespillere trækker dog op i oplevelsen af filmen, selv om man har kigget i Den Store Håndbog om Slasherfilm, da man skulle vælge de typer, de spiller. Der er et kærestepar, en sød og genert dreng, en ligeså genert pige, en glad tyksak og en nørd. Så har man da fået det hele med. Selv om deres karakterer kan virke lidt stereotype, så gør de det fint alle sammen, og det er befriende at se en gyser, hvor teenagerne ikke er så hyperenergiske eller irriterende som i flere af de amerikanske produktioner.
FRITT VILT III er en forholdsvis voldsom film, men det bliver aldrig rigtig nervepirrende - især ikke da mange scener blot viser de unge, der løber rundt i skoven. Da det er en prequel, så styrer handlingen selvfølgelig mod et bestemt mål, og det afsluttende twist er da heller ikke udpræget opfindsomt. Teknisk set er filmen flot lavet og locations bruges virkelig godt. Til gengæld er klipningen enkelte steder så hidsig, at man mister overblikket.
Alt i alt er FRITT VILT III lidt skuffende. Den er ikke decideret ringe, men dog bedre end mange andre slasher-3'ere. Og har man set de to første, skal man da også lige have denne med. Jeg så FRITT VILT III på den norske dvd fra Nordisk Film, hvor der er danske undertekster. Ekstramaterialet er sparsomt og ligegyldigt.

FRITT VILT III, Norge, 2010. Instruktion: Mikkel Brænne Sandemose. Medvirkende: Ida Marie Bakkerud, Kim S. Falck-Jørgensen, Pål Stokka, Julie Rusti, Arthur Berning. Musik: Magnus Beite.

Læs også...
Iskold uhygge på skihotellet
Blodtørstig fjeldabe går amok på hospital

4 kommentarer:

 1. Det lyder som en virkelige god film

  SvarSlet
 2. o_O

  "bliver aldrig rigtig nervepirrende", "ikke udpræget opfindsom", "Man mister overblikket", "skuffende".

  SvarSlet
 3. Helt enig Søren. Den blev lidt som jeg forventede - på trods af en rigtig, rigtig vellykket 2'er.

  SvarSlet
 4. Enig. synes heller ikke den lever op til de 2 første hvor 2eren også er min favorit. Ikke flere efterfølgere i den serie. Men Rovdyr ville jeg gerne se en efterfølger til

  SvarSlet