mandag den 19. september 2011

Fire imponerende flotte fluer

I aftes så jeg Dario Argentos FOUR FLIES ON GREY VELVET (eller 4 MOSCHE DI VELLUTO GRIGIO), som jeg ikke har set siden jeg for nogle år siden fik fat i den skumle udgave fra tyske Retrofilm. Denne gang var det så den nye dvd fra Another World Entertainment, jeg tjekkede ud. Og det er en imponerende flot udgivelse, de har leveret.

Billedet står roligt og perfekt hele vejen igennem og man kan vælge mellem et dynamisk (og lidt knitrende) engelsk lydspor og et lidt mere indelukket italiensk. I filmens klimaks er tilføjet to scener, der blev klippet ud af den engelsksprogede version. Her er lyden på italiensk. Selve filmen er efter min mening stadig en lidt blandet oplevelse (vildt og intenst fortalt med de mest vanvittige klip og vinkler - krydret med kulsort humor og slapstick), men det er fantastisk at have den i en så flot kopi.

5 kommentarer:

 1. Den får fem ud af seks stjerner i Berlingske.

  http://www.b.dk/film/mord-som-musik

  Der er dog bare nogle lidt dumme fejl i anmeldelsen: journalist Kristian Lindberg skriver, at musikken er af Goblin. Den er af Ennio Morricone. Han skriver også, at Goblin er "et legendarisk syrerockband". Hvis Goblin hører til nogen musikgenre, så er det nok nærmere prog rock-genren.

  Og så er det heller ikke helt korrekt, at "den brogede og livskraftige giallo-genre (...) voksede ud af 1970ernes italienske filmindustri." Giallo-genren startede, så vidt jeg ved, med Mario Bavas "The Girl Who Knew Too Much" fra 1963. At den så fik en del mere luft under vingerne efter Argentos "The Bird with the Crystal Plumage" fra 1970 er så en anden ting.

  SvarSlet
 2. Og jeg kan se at Thomas Rostock havde kommenteret på Goblin/Ennio Morricone-fejlen i en kommentar til anmeldelsen i nat ;-)

  SvarSlet
 3. Det er pænt mange fejl, der bliver fyret af på ganske få linier på Berlingske.

  SvarSlet
 4. Intet i Kristian Lindbergs anmeldelse tyder på, at han overhovedet har set den film, han anmelder. Tværtimod. Også spilletiden er forkert angivet, og handlingsreferatet er en genvridning af teksten bag på omslaget.

  SvarSlet
 5. Ku' selvfølgelig ikke dy mig med at kommentere fejlen i "anmeldelsen";-)

  Er desværre bange for, at vi kommer til at se flere og flere af den type "film-omtaler". Især nu hvor den trykte presses filmkritiker-stand er et jagtet folkefærd for finanskrisens nådesløse nedskæringerne og selve filmanmelder-håndværket trues på livet. Istedet sættes "grønne" praktikanter til ukritisk at omformulere pressemateriale og smide en hurtig "write-up" ud på nettet for at holde den kulturelle nyhedsgang kunstigt i live.

  Jeg er naturligvis glad for at de fire fluer får fem stjerner og at Argento pludselig rykker ind i de gyldne saloner hos den borgelige presse, men når det sker på bekostning af en velinformeret og velskrevet kritik af filmen, så giver det altså stof til eftertanke af den urovækkende slags.

  SvarSlet