tirsdag den 25. oktober 2011

Paranormal aktivitet på australsk

Den 16-årige Alice Palmer er druknet i lokal sø. Ægteparret Palmer og sønnen Mathew er i dyb sorg, men da de begynder at opleve en stribe mystiske hændelser i deres hjem, får de på fornemmelsen, at Alice kunne være i live - eller måske forsøger at kommunikere fra gravens dyb. Derfor bliver de hovedpersoner i en dokumentar, hvor de fortæller om de uhyggelige ting, der sker, og om deres jagt på sandheden om Alices død.
LAKE MUNGO er en australsk gyser i den særlige mockumentary-genre, altså en fiktiv historie, der præsenteres som en dokumentar. Genren grænser op til found footage-filmene som f.eks. THE BLAIR WITCH PROJECT og THE LAST EXORCISM, hvor vi også har dokumentar-folk i aktion. Men i LAKE MUNGO får vi altså den færdige dokumentar - serveret på en så realistisk måde, at man næppe ville spekulere over, at det var fiktion, hvis man dumpede ind i den på f.eks. Discovery Channel.

Ud over en stribe interview med den lille familie og de mange personer omkring dem, så får vi fotos, nyhedsklip, mobiltelefon-optagelser samt familiens egne overvågningsbilleder fra deres forsøg på at opklare årsagen til de uforklarlige begivenheder. Det lyder meget PARANORMAL ACTIVITY-agtigt, men det fungerer endnu bedre i denne film, fordi historien krydres med interview-klippene.
Og det hele bliver endnu mere intenst af, at skuespillerne i den grad brænder igennem som rigtige mennesker af kød og blod. Samtidig er der mange overraskelser undervejs i historien, hvilket meget elegant leder frem til det sidste kvarter, hvor vi får den chokerende sandhed. LAKE MUNGO byder ikke på chok efter chok, men der skrues pænt op for uhyggen til sidst. Og så er det med at blive hængende under slutteksterne, hvor det for alvor afsløres for os hvad det er, vi har set. Er man til PARANORMAL ACTIVITY-serien, er det bestemt også værd at bruge tid på LAKE MUNGO.

Jeg så filmen på den engelske dvd fra Second Sight Films. Der er ikke noget ekstramateriale på og heller ingen undertekster. Så man skal lige spidse ører for at følge med i den australske accent - det er dog ikke så slemt som i WOLF CREEK, som jeg også har set uden undertekster.

LAKE MUNGO, Australien, 2008. Instruktion: Joel Anderson. Medvirkende: Rosie Traynor, David Pledger, Martin Sharpe, Talia Zucker, Steve Jodrell. Musik: Dai Paterson.

3 kommentarer:

 1. Den lyder bestemt, som noget, der skal indkøbes! Et hurtigt check på Dvdcompare.net fortæller, at den amk DVD rent faktisk har undertekster på engelsk (og så er den billigere end den engelske på Amazon UK!). Den australske DVD har noget ekstra i form af kommentarspor og slettede scener, men ... ingen undertekster.

  SvarSlet
 2. Hej Søren

  Ved du noget om den kommer ud i Danmark? Eller skal den bestilles over nettet?

  SvarSlet
 3. Jeg har endnu ikke hørt om en dansk dvd-udgivelse, men det kan da være, at det kommer en dag. Indtil da må man klare sig med diverse internationale udgivelser.

  SvarSlet