søndag den 11. december 2011

Grumme gys med Poul Glargaard

Dav med dig - eller god aften, skulle jeg måske hellere sige. Det er hyggeligt at være sammen med dig. Ja, det er dig, jeg taler til ... du som sidder eller måske ligger i samme rum, som du hører min stemme nu. Du, som har trykket på båndoptagerens knap, fordi du gerne vil høre hvad jeg har at fortælle dig. Godt. For resten, har du husket at låse døren og lukke vinduerne... forsvarligt? Har du sikret dig, at der er en telefon i din nærhed... som virker? Har du trukket dynen godt op om dig? Godt. Tænd så stearinlyset og sluk din lampe. Nu skal du høre...

Noget i den stil indledes flere af de herlige gyserfortællinger for børn, som skuespilleren Poul Glargaard i sin tid lavede. Ti historier blev det til i alt. De første tre (DRACULA, MÆND AF STEN og VAMPYRJAGTEN kom åbenbart i en serie med eventyrbånd, mens senere kom så de seks LYT - HVIS DU TØR! GYS MED POUL GLARGAARD-bånd med DR. JEKYLL & MR. HYDE, DET MYSTISKE SPEJL, VOKSKABINETTET, OFFERKNIVEN, GRAVKAMMERETS HEMMELIGHED, FRANKENSTEIN og VARULVEN. Jan Gustavsen stod for at bearbejde historierne, mens James Price sørgede for musikken.
Det er ikke helt let at grave disse stemningsfulde oplæsninger frem i dag, men der findes en dobbelt-cd med fem af historierne: DR. JEKYLL & MR. HYDE, FRANKENSTEIN, VOKSKABINETTET, OFFERKNIVEN og VARULVEN. Blandt Poul Glargaards fans foregår derfor en ivrig søgen efter alle ti historier, hvilket man bl.a. kan læse om på denne Facebook-gruppe. Det er lidt uklart, hvem der har rettighederne, men det er muligvis boet efter den nu afdøde skuespiller. Familien har i hvert bedt om at få filerne fjernet fra en hjemmeside, hvor en fan havde lagt dem ud. Det har han selvfølgelig respekteret.

Det er ellers nogle vidunderlige fortællinger med masser af uhygge og god humor, som jeg har nydt at høre på min iPod. Poul Glargaard havde en fantastisk stemme, der passer perfekt til de uhyggelige historier. Han lægger f.eks. en utrolig energi i rollen som Mr. Hyde med en skræmmende og gryntende optræden. Og i FRANKENSTEIN-historien gør han det virkelig godt som assistenten Igor og så knap så godt dr. Frankensteins barndomsveninde Elizabeth. Ellers er MÆND AF STEN, OFFERKNIVEN og VOKSKABINETTET nogle af seriens højdepunkter.

17 kommentarer:

 1. Jeg har tre bånd fra Båndklubben Buster (jeg tror ikke, at der kom flere end dem) og to af dem er med Poul Glargaard i en fremtrædende rolle. Det er Sir Arthur Conan Doyle: De fires tegn og Enid Blyton: De 5 på vinterferie. De er udgivet i 1988.

  De fires tegn-båndet er ret fantastisk, hvor Glargaard lægger stemme til både Sherlock Holmes og Jonathan Small.

  Stemningen er trykkende uhyggelig til tider, især opdagelsen af Sholtos lig i det aflåste rum, scenen hvor den gamle Sholto dør (fordi han ser noget udenfor vinduet) og jagten på Themsen.

  SvarSlet
 2. Man må da håbe, at familien vil tillade at de bliver udsendt igen, så det ikke går som Poul Nyrups film, der bare ligger og rådner. :(

  SvarSlet
 3. Som sagt er det lidt uklart hvem, der har rettighederne. Historierne har også ligget på YouTube, men blev fjernet for nogen tid siden.

  Det er nok meget naturligt, at der skal ryddes op i nogle ting efter skuespillerens død og at familien f.eks. derfor har bedt om at få taget mp3-filerne ned fra diverse hjemmesider. Men om det så i sidste ende kommer til en afklaring, hvor historierne kan blive udgivet i et eller andet format, er ikke til at vide. Jeg synes, at det ville være oplagt, hvis man kunne købe dem enkeltvis og/eller samlet via f.eks. iTunes.

  SvarSlet
 4. Vi er næsten ved at have på plads hvem der har rettighederne. Er det mig, bliver de naturligvis tilgængelige på de relevante platforme - jeg ved der er mange der venter spændt :)

  Mange hilsner

  Mette Glargaard

  SvarSlet
 5. Mange tak for info. Det lyder meget spændende. Håber at det falder på plads.

  SvarSlet
 6. Håber virkelig at kunne høre dracula og mænd af sten igen da jeg hørte dem som lille og synes de var enorm gode. Kender ikke nogen der har dem. Så jeg håber virkelig de bliver udgivet igen.

  SvarSlet
 7. Det virker som om, at der arbejdes på at få det til at lykkes - så det er bare om at krydse fingre og håbe.

  SvarSlet
 8. Har nogen hørt hvorledes det går mht. Rettighederne.

  SvarSlet
 9. Det går vist fremad, men regn ikke med noget her i sommerferien. Det bliver nok senere. Den gode nyhed er, at det formentlig bliver gratis at downloade dem.

  SvarSlet
 10. Morten Lund Jacobsenonsdag, 31 oktober, 2012

  SÅ er de her:
  http://glargaard.dk/Mette/poul_glargaard-gys/

  SvarSlet
 11. Vil det sige det er muligt at downloade alle de gode gyserhistorier af Poul Glargaard. Hvis det er sådan hvordan gør jeg det så. Mvh Johnny.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du går ind på den hjemmeside, jeg skriver om her og så holder du udkig hver onsdag, hvor nye historier bliver lagt ud.

   Slet
 12. Hørte lige Dracula og Spejlet - Det er sgu meget lækkert :-)

  SvarSlet
 13. Tusind tak for hjælpen Søren. Hvor er det fedt at høre historierne igen. MVH Johnny

  SvarSlet
 14. Til Niels Hansen, Hvis du ser dette, så må du meget gerne kontakte mig angående dit bånd fra båndklubben Buster "De fires tegn". Har ledt med lys og lygte efter dette bånd længe, desværre uden held.
  Er desuden med til at sørge for, at de gode, gamle PG-historier nu endelig kan downloades i fornuftig kvalitet og det ville være skønt også at kunne tilføje dette bånd til den digitale samling af pg materiale.

  De bedste hilsner fra Allan

  SvarSlet
 15. hej hvor kan man downloade dem henne har prøvet http://glargaard.dk/poul_glargaard-gys/ men der kan jeg kun lytte til dem

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan hente dem fra den samme side. Man skal højreklikke på de enkelte titler, og så får man nogle muligheder. Jeg sidder på en Mac, og vælger derfor "Gem link som...". Så hentes MP3-filerne ned til ens computer (f.eks. på skrivebordet), og så kan man derfra lægge dem over på de enheder, man har lyst til.

   Slet