torsdag den 12. januar 2012

APOLLO 18: På Månen kan ingen høre dig skrige

Der er ikke noget som NASA's missioner til Månen, der kan sætte gang i fantasien hos alverdens tilhængere af kulørte konspirationsteorier. Her finder man f.eks. flere, der hævder, at mennesket aldrig har sat fod på Månen. At rumflyvningerne også inspirerer filmindustrien, kan man opleve i APOLLO 18. Her kan man nemlig se hvad der skete på den tophemmelige rejse til Månen - den som ingen nogensinde har hørt om før.
I 1974 - et par år efter den sidste officielle Apollo-mission - bliver astronauterne Walker, Grey og Anderson sendt på en tys-tys-tur til Månen. Her skal de placere noget teknisk udstyr, så forsvarsministeriet bedre kan holde øje med russerne. Mens Grey forbliver i kredsløb, flyver Walker og Anderson ned til overfladen i landingsmodulet. Først går alt efter planen, men da de to astronauter finder et russisk landingsmodul og en død kosmonaut, begynder det hele at blive meget mærkeligt - og de er tydeligvis ikke alene på Månens overflade.
Med APOLLO 18 rykker found footage-gyset ud i rummet, og det er en fin lille film, som den spanske instruktør Gonzalo López-Gallego og manuskriptforfatteren Brian Miller har skruet sammen. Det er ikke nerveflæsende horror fra start til slut, men de skræmmende scener er pænt intense og overraskende. Det sidste kvarter er dog lidt ustruktureret og man sidder tilbage med følelsen af, at dette kunne have været en endnu bedre film. Men den er absolut værd at se.
Scenografien og tidsbilledet er meget gennemført, og de tre hovedrolleindehavere leverer varen med THE RIGHT STUFF-attituder og masser af teknik-pludder-pladder. Illusionen om, at vi er på Månen, halter dog en anelse - jeg savner f.eks. astronauternes hoppende gang i den lave tyngdekraft, som jeg husker fra min barndoms sort/hvide TV-billeder. Og når vi nu befinder os i found footage-genren, så kan det undre, hvor man har fundet disse optagelser, der er lavet omkring 380.000 kilometer fra Jorden. Men det skal man vist ikke tænke for meget over.

Ekstramaterialet på den engelske dvd fra Entertainment in Video er af den type, der siger mig meget lidt - nemlig kommentarlydspor, slettede scener og alternative slutninger - så det har jeg ikke brugt tid på. Der er ikke danske undertekster på dvd'en.

APOLLO 18, USA-Canada, 2011. Instruktion: Gonzalo López-Gallego. Medvirkende: Warren Christie, Ryan Robbins, Lloyd Owen, Andrew Airlie, Michael Kopsa.

7 kommentarer:

 1. Ifølge Scanbox' hjemmeside udkommer den på dvd og Blu-ray herhjemme den 6. marts, mens forhandlerne skriver den 27. marts. En af dem er formentlig rigtig.

  SvarSlet
 2. "Ekstramaterialet er af den type, der siger mig meget lidt - nemlig kommentarlydspor"?! Jeg ville påstå det modsatte!

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan er vi jo så forskellige. Synes ikke der er timer nok i døgnet til at se filmene en ekstra gang. Går sikkert glip af en masse spændende info, men sådan er det.

   Slet
  2. Hvis du slet ikke tænder for kommentarlydsporet, er det klart, at det siger meget lidt. ;-)

   Slet
  3. Jeg kan høre kommentarlydspor, når jeg bliver gammel. Så kan jeg formentlig alligevel ikke se det, der foregår på skærmen ;-)

   Slet
 3. Helt ok lille film og filmens udtryk er lige i øjet!

  SvarSlet
 4. Bed mærke i din kommentar
  "følelsen af, at dette kunne have været en endnu bedre film. Men den er absolut værd at se."
  For det var lige præcis sådan jeg havde det, den er nemlig god og jeg hyggede mig hele filmen igennem, men havde også den tanke at de med få virkemidler nemt kunne have fået en ekstra stjerne!

  SvarSlet