fredag den 13. januar 2012

Navnet er Voorhees ... Jason Voorhees

HORROR-DOX: HIS NAME WAS JASON: 30 YEARS OF FRIDAY THE 13TH
Navnet er Jason Voorhees. Adressen er skovene omkring Crystal Lake, et eller andet sted i USA. Hvis du skulle få lyst til at kigge fordi, så kan du være helt sikker på, at du går en grum skæbne i møde. Meget få overlever i dette område, hvor Jason har hærget med sin machete og andre forfærdelige våben i årevis.

Alt dette kan man opleve i FRIDAY THE 13TH - den ekstremt sejlivede slasher-serie, der indtil videre har budt på 12 kapitler. Den første film kom i 1980 - den seneste i 2009. De fleste horror-fans har formentlig set mindst en af dem - og uanset hvad man synes om serien, er der ingen tvivl om, at FRIDAY THE 13TH-filmene har haft en enorm betydning for genren. Jasons maske er et af de kulturelle symboler, der er kendt over hele verden - ikke bare i horror-kredse - og filmene er blevet kopieret og parodieret i utallige variationer.
Med omkring 30 år på bagen er det noget af en opgave at komme hele vejen rundt om dette fænomen, men Daniel Farrands gør forsøget i HIS NAME WAS JASON: 30 YEARS OF FRIDAY THE 13TH. Med special makeup effects-legenden Tom Savini som vært og mere end 80 interview med bl.a. skuespillere, instruktører, producenter, manuskriptforfattere, journalister og fans virker det som den ultimative hyldest. Det er det så ikke helt, men det er nu en ganske underholdende dokumentar.
Uanset hvad man synes om dem, er der ingen tvivl om, at FRIDAY THE 13TH-filmene har haft en enorm betydning for genren
Man får først en lyn-gennemgang af de 12 film, før man kaster sig over emner som hvem Jason er og hvorfor han gør de ting, han gør - og hvad der skal til for at lave en god FRIDAY THE 13TH-film (ikke alt for dumme teenagere, sex, bryster og kreative drabs-scener, krydret med Harry Manfredinis ikoniske musik). Man kan også møde de skuespillere, der har spillet rollen som Jason, og man kommer tæt på nogle af de skuespillere, der rent faktisk overlevede mødet med Jason i filmene. Vi hører også lidt om censur-problemerne med MPAA, om FRIDAY THE 13TH som fænomen og får selvfølgelig lidt optakt til 2009-udgaven.
Som man nok kan fornemme er tempoet højt i denne film, og den når kun at kradse lidt i overfladen i løbet af den halvanden times spilletid. Der er mange fine informationer undervejs, men det hele serveres i et hæsblæsende tempo, så man når næsten ikke at fordøje det, man får at vide, før filmen tordner videre ud over stepperne. Der skal åbenbart ske noget hele tiden. Selv når man viser et still-billede, har man sørget for at animere det på en eller anden måde. Samtidig fylder man alskens grafiske effekter og overgange på, hvilket - sammen med den primitive heavy metal-agtige musik - signalerer, at man vil gøre alt for ikke at kede sit publikum.

Det gør man så heller ikke, men vi bliver også ladt lidt i stikken. HIS NAME WAS JASON: 30 YEARS OF FRIDAY er o.k. og de fleste fans vil da få noget noget ud af den. Men den har ikke helt det niveau, man kunne forvente af en selvstændig dokumentar, men ligner mere noget, der kunne have været ekstramateriale på en dvd.
Men er man glad for FRIDAY THE 13TH-serien, så vil jeg alligevel anbefale denne dvd. For alt guldet gemmer sig nemlig i ekstramaterialet. Når man nu har lavet mere end 80 interview, så er det et enormt materiale, der ikke er kommet med i selve dokumentaren. Men heldigvis har man klippet det bedste af det sammen i en række mini-programmer - og selv om det meste af det bare er talende hoveder, så får man ekstremt meget at vide i dem; uden at det bliver kedeligt.
Bedst er den fem kvarter lange Final Cuts, hvor det er instruktørerne, der får lov til at folde sig ud. Sean S. Cunningham virker som en sympatisk og meget vidende person, der har en stor indsigt i, hvorfor FRIDAY THE 13TH fungerer og hvilken enorm indflydelse, filmen har haft. Joseph Zito virker lidt bitter, men han afslører i den grad også, at Hollywood er et koldt og kynisk sted, hvor de kreative kræfter må slås for at lave noget, der er ud over det sædvanlige. Danny Steinmann, Rob Hedden og James Isaac er knap så spændende, mens det er en stor fornøjelse at se både Tom McLoughlin, John Carl Buechler og Marcus Nispel. Desværre er Steve Miner og Ronny Yu ikke med.
Interessant er også den tre kvarter lange The Men Behind The Mask, hvor alle de personer, der har spillet rollen som Jason Voorhees kommer til orde. Og det er lige fra Ari Lehman fra 1'eren til Derek Mears fra genindspilningen. Der kommer mange spændende anekdoter på bordet og det er især sjovt at høre, at et par af dem først i de senere år er begyndt at turnere rundt til messer for at give autografer - og på den måde har opdaget, hvor enormt et fænomen FRIDAY THE 13TH er.
Men der er mere endnu... I den halve time lange From Script To Screen er det manuskriptforfatterne, der har ordet. Victor Miller fortæller, hvordan han lod sig inspirere af PSYCHO, da han skulle skrive den første film. Og så driver han lige en pæl igennem filmakademikernes fiksering på "fuck-and-die"-vinklen. Sjovt. Med her er også Barney Cohen (4'eren), Todd Farmer (10'eren) samt Damian Shannon og Mark Swift (FREDDY VS. JASON og den nye FRIDAY THE 13TH) - og det er gode ting, der kommer frem. Og så er det sidstnævnte makkerpars ping pong-dialog guld værd.
Dragged from the Lake er en pudsig lille sag på 23 minutter med en stribe af de løse ender, der er dukket op i de mange interview, både fra fans, cast og crew. Desværre har man ikke fået sat navneskilte på folk i dette indslag, hvilket er lidt sjusket - men de fleste af dem kan man dog huske fra de andre programmer. Vi får en masse skæve og ganske humoristiske betragtninger og det er ikke hver dag, at man hører begrebet "homoerotic shaving" blive diskuteret i en dokumentar. Der rundes af i den mere seriøse ende, hvor Adrienne King hudløst ærligt fortæller om sine oplevelser med en besat fan, der stalkede hende.
Man får virkelig lyst til at se alle filmene igen, når man har været igennem denne dvd
Blandt det øvrige materiale finder man Fox Comes Home (skuespilleren Gloria Charles) på besøg ved laden, hvor 3'eren blev filmet, Closing the Book on The Final Chapter (instruktøren Joseph Zito og skuespilleren E. Erich Anderson på besøg i Jarvis-huset fra 4'eren), Friday the 13th in Four Minutes (Adam Green, Joe Lynch og Steve 'Uncle Creepy' Barton giver en ultra-kompakt version af hele sagaen), The Camp Crystal Lake Survival Guide (sådan overlever du et besøg i Camp Blood), Fan Films (titlen afslører det hele), Inside Halloween Horror Nights (bag kulisserne på Universal Studios' FRIDAY THE 13TH-Halloween-attraktion) samt endelig en trailer for selve dokumentaren.

Jeg så den engelske dobbelt-dvd fra Stax. Hvis man køber den amerikanske dvd får man to små programmer mere (Jason Takes Comic-Con og Shelly Lives!), men ingen af dem virker som noget, man pinedød skal se. Under alle omstændigheder er det her guf for alle FRIDAY THE 13TH. Selve dokumentaren kunne have været bedre, men den fungerer som fremragende opvarmning til de omkring fire timers ekstramateriale. Man får virkelig lyst til at se alle filmene igen, når man har været igennem denne dvd.

HIS NAME WAS JASON: 30 YEARS OF FRIDAY THE 13TH, USA, 2009. Instruktion: Daniel Farrands. Manuskript: Thommy Hutson, Anthony Masi. Musik: John Corlis.

6 kommentarer:

  1. Jeg er kæmpe fan af serien med den første rigtige gyserfilm jeg så i biografen (efter at blive afvist pga. alder 3 gange ved billetlugen lykkes det 4 gang - ((vi gik bag i køen hver gang)) - Til sidst forbarmede han sig over os, tog pengene selv tror jeg, for vi fik ingen billet og så fulgte han mig og min kammerat ned til vores pladser med lygte og det hele, og beskeden om at vi skulle holde os i ro nu vi ekstraordinært havde fået lov!!!)
    Den var en del af et dobbeltprogram med Bruce Lee's Dragens Klør, det brugte man ofte dengang. Jeg husker, jeg bare sad og ventede på Dragens Klør skulle skulle slutte så jeg kunne se "Friday The 13'TH" ;o)
    Så den her dokumentar glæder jeg mig da for vildt til !!! Jeg har iøvrigt Masken fra USA som jeg bruger hver Halloween til at skræmme børnene...

    SvarSlet
    Svar
    1. Herlig historie. Har også været til et par dobbeltforestillinger af den slags. Sjov kombination med en karatefilm og en gyser, men det så man tit. Og når det endelig skal være, så er I DRAGENS KLØR ikke den værste opvarmning.

      Slet
    2. Jeg fik også set en del kungfufilm på den måde, desværre altid rædsomt dubbet på engelsk.

      Slet
  2. Kan huske et tilsvarende arrangement i Fotorama Viborg tilbage i midt 80'erne.....der blev vist en lang række dobbelt programmer med kung-fu / gyser film.

    Fredag den 13. blev i hvert fald vist for en stopfyldt sal & alle hoppede en halv meter op i sæderne, da Jason dukkede op af vandet i slutscenen.....

    SvarSlet
  3. For et par måneder siden købte jeg den nye amerikanske box med de første 8 film, dem er jeg i gang med at se - for nogen films vedkommende for 20. gang (1 og 3), for andre for første gang (5 og 6)... Når jeg har fået "kæmpet" mig igennem skal jeg se denher dokumentar, for den har jeg da lige måttet bestille efter at have læst din anmeldelse, Søren...

    SvarSlet