mandag den 20. februar 2012

THE THING er en død ting

Mange horrorfans får nervøse trækninger og det, der er værre, når Hollywood begynder at pille ved genrens mesterværker. Det er som at få flået hjertet ud, hvis ens yndlingsfilm bliver besudlet med et remake, en prequel eller en sequel af tvivlsom kvalitet. Allerede når de første rygter om, at et Hollywood-studie har planer om at skabe sådan et værk, vrimler det med ophidsede kommentarer på nettet om, at den originale film var perfekt og den skal de bare ikke ødelægge i deres iver efter at tjene flere penge.
En af de produktioner, der er blevet diskuteret indgående i månederne op til premieren, er THE THING af instruktøren Matthijs van Heijningen Jr. og manuskriptforfatteren Eric Heisserer. Filmen er en forhistorie til John Carpenters legendariske gyser fra 1982, der blandt mange regnes for at være et unikt mesterværk.

Nu var THE THING anno 1982 i sig selv en nyfilmatisering af John W. Campbell Jr.'s kortroman WHO GOES THERE? og samtidig også en slags remake af THE THING FROM ANOTHER WORLD fra 1951, så det er ikke så underligt, at Universal Pictures på et tidspunkt ville vende tilbage til filmens univers. Og det skulle så være i form af en prequel, der fortalte om det, der ledte op til handlingen i John Carpenters film.
Et hold af primært norske forskere på Antarktis finder et mystisk fartøj og en alien, der er indkapslet i isen. Palæontologen Kate Lloyd bliver hyret af den danske dr. Sander Halvorson til at tage med derned for at dokumentere fundet. De skærer det fremmede væsen fri og fragter den enorme isblok til den norske base. De tager en blodprøve, der afslører, at den fremmedes celler stadig er i live - og inden længe bryder væsenet løs fra isblokken. Og Kate Lloyd har en grum mistanke om, at den fremmede har nogle særlige egenskaber, der gør det umuligt for forskerne at stole på hinanden.
Det lyder da meget spændende, men det er det bare ikke. THE THING er et skrækkeligt misfoster af en film, hvor stort set intet fungerer. Man fornemmer tydeligt, at Matthijs van Heijningen Jr. ikke har den store erfaring som instruktør, for mange af de medvirkende får lov til at tulle rundt på autopilot uden på noget tidspunkt at brænde igennem. Det gælder bl.a. Joel Edgerton, Adewale Akinnuoye-Agbaje og ikke mindst vores egen Ulrich Thomsen. Mary Elizabeth Winstead forsøges kørt i stilling som en ny Ellen Ripley-agtig karakter, men hun har det bare ikke i sig. Til gengæld er det sjovt at se flere af de norske skuespillere, mens den anden dansker i projektet, Carsten Bjørnlund, ikke gør det store væsen af sig.
I John Carpenters film var det især Rob Bottins banebrydende effekter, der var med til at løfte oplevelsen, og i den nye udgave forsøger de i nogen grad at hylde det originale monster-design. Mange af effekterne er praktiske, men de krydres selvfølgelig med CGI. Det fungerer hæderligt, men det glider meget i baggrunden, fordi manuskriptet er så jammerligt. Dybest set er det bare et remake, der er forklædt som en prequel - og det hele er filmet og klippet så sjusket og udynamisk, at det ikke kan undre, at THE THING floppede i biograferne. THE THING er en død ting og den vil i de kommende år blive nævnt som eksempel, når horrorfans advarer Hollywood mod at pille ved genrens store mesterværker.

Jeg så THE THING på den amerikanske region 1-dvd. Ud over et kommentarlydspor får man slettede og udvidede scener samt to ret ligegyldige bag kameraet-programmer.

THE THING, USA, 2011. Instruktion: Matthijs van Heijningen Jr. Medvirkende: Mary Elizabeth Winstead, Joel Edgerton, Ulrich Thomsen, Eric Christian Olsen, Adewale Akinnuoye-Agbaje. Musik: Marco Beltrami.

6 kommentarer:

  1. Interessant - jeg var ellers rigtig godt underholdt.

    Jeg synes den er fin som udviddelse af originalen, selv om den mangler den klaustofobiske stemning.

    SvarSlet
  2. Jeg må tilslutte mig Søren. Filmen er helt forfærdelig og en skændsel mod originalen.

    SvarSlet
  3. Det er nok derfor jeg altid kan finde "mine" film til 25,- i Fona :-p

    SvarSlet
  4. Ja så må jeg lige indsparke, at jeg er enig med både Søren og Michael :-) Jeg er enig i den ikke er særlig godt skruet sammen, dog synes jeg at "Skrækkeligt Misfoster" er lige hårdt nok. Den er intet sammenlignet med Carpenters, men som enkeltstående film er den jævnt underholdende uden at være specielt god eller specielt dårlig. Og så synes jeg nu det var meget sjovt at se hvad - der kunne være sket - inden den originale startede...

    SvarSlet
  5. Den er ganske enkelt forfærdelig og det er alt for pænt at sige at CGI effekterne er hæderlige. De er meget dårligt lavet og en skændsel for en nyere film. Ellers er jeg enig i kritikken. I mit eget lille stjerne univers fik den 1½ ud af 6

    SvarSlet
  6. Det ser ud til at være en film, der deler vandene. Jeg ser frem til, at der kommer endnu flere reaktioner, når filmen udkommer her i landet.

    SvarSlet