tirsdag den 1. maj 2012

Kamel-edderkopperne går amok

Kaptajn Sturges og hans soldater oplever under en voldsom ildkamp i Afghanistan, at deres fjender pludselig forsvinder. Kun et lig ligger tilbage med et grimt bid, der tilskrives en kamel-edderkop. En af de amerikanske soldater er faldet, og før kisten lukkes, når en flok af de ulækre dyr at kravle ned til liget. Så skifter handlingen til USA, hvor Sturges sammen med sergent Shelly Underwood transporterer den afdøde i en lastbil. De kommer ud for et trafikuheld, kisten ryger ud på vejen og kamel-edderkopperne undslipper. Inden længe vrimler det med de skrækkelige kryb i hele området.
Brian Krause bekæmper klamt, kriblende kryb.
Blandt soldater udstationeret i bl.a. Mellemøsten er der mange myter om de mærkværdige kamel-edderkopper. Egentlig er de ikke rigtige edderkopper, men tilhører den gruppe af araknider, der hedder solifugae. Umiddelbart ser det ud som om, at de har ti ben, men de to forreste er en slags følehorn og når de løber, bruger de for det meste kun seks ben. Deres bid kan være ubehagelige, men de er ikke som sådan farlige for mennesker. De største af dem kan blive 30 cm. lange, når man regner det hele med - krop, ben og følehorn - men de fleste arter er mindre. Men som sagt, så er de genstand for masser af snak og mytedannelse, og så er det jo oplagt at lave en billig gyserfilm om dem.
Edderkopperne i filmen kommer i alle størrelser.
Og det er en billig gyser, som den ekstremt flittige instruktør Jim Wynorski har klasket sammen. Ifølge IMDb har den kostet bare 500.000 dollar, hvilket må være en stor tilfredsstillelse for den økonomi-bevidste Roger Corman, der står som en af producenterne og hvis navn bruges i markedsføringen af CAMEL SPIDERS. Desværre er filmen sjusk og sjask fra start til slut og man skal være en meget fanatisk fan af dyregysere for at blive underholdt af dette makværk. Selv araknofober kommer næppe til at ryste i bukserne.

Kamel-edderkopperne er skabt ved hjælp af computer-effekter og det virker alt andet end overbevisende. Det meste af tiden ser det ud som om de glider hen over landskabet i stedet for at gå. Og så veksler de i størrelse hele tiden, så man aldrig får en reel fornemmelse af, hvor store de er. I mange scener er vi oppe i EIGHT LEGGED FREAKS-niveau, men i samme sekund, de kaster sig over et bytte, så er størrelsen - alt andet lige - mere beskeden. Vi får heller ingen logisk forklaring på, at det kan vrimle med hundredvis af edderkopper få øjeblikke efter, at en håndfuld af dem er undsluppet fra den døde soldats kiste. Og hvordan kan det være, at disse kamel-edderkopper laver spind, når de ikke gør det i virkeligheden?
Disse kamel-edderkopper laver spind.
Det bekymrer åbenbart ikke Jim Wynorski, der heller ikke gør det store ud af at få sine skuespillere til at yde deres bedste. Han er åbenbart tilfreds så længe, der bare sker et eller andet foran kameraet. Alt i alt er CAMEL SPIDERS en jammerlig omgang, der end ikke formår at være dårlig på en måde, så den måske en dag kan opnå kultstatus. Trist. Jeg så CAMEL SPIDERS på den engelske dvd fra Anchor Bay, der er uden ekstramateriale og undertekster.

CAMEL SPIDERS, USA, 2011. Instruktion: Jim Wynorski. Medvirkende: Brian Krause, C. Thomas Howell, Melissa Brasselle, Diana Terranova, GiGi Erneta. Musik: Chuck Cirino.

3 kommentarer:

  1. Fin anmeldelse af noget der lyder som en trist, trist omgang. Puhaaa.

    SvarSlet
  2. Vil rose dig for at se den færdig! Jeg opgav efter en halv time :-)

    SvarSlet
  3. Det er da trist. Wynorski har ellers lavet nogle vældig underholdende film tidligere. Hans THE LOST EMPIRE ("Ninja Amazone" på dansk vhs) er en af mine favoritter.

    SvarSlet