mandag den 8. oktober 2012

Chok! Chok! Chok! Så' der hjemmevideo

Så spøger det igen i PARANORMAL ACTIVITY-universet. Hvor 2'eren er en prequel, der foregår kort før begivenhederne i 1'eren, så rykker 3'eren handlingen helt tilbage til 1998. Her møder vi de to søstre Katie og Kristi, der bor sammen med deres mor Julie og hendes kæreste Dennis. Han arbejder som bryllupsfotograf og har derfor masser af kamera-udstyr.

Det får han brug for, da han efter et jordskælv ser noget mystisk på en optagelse, der tyder på, at der har været et usynligt væsen i huset. Dennis sætter nu kameraer op i huset i håbet om at dokumentere flere overnaturlige fænomener. Imens taler Kristi mere og mere med sin usynlige ven Toby.

Der er et eller andet ved PARANORMAL ACTIVITY-filmene, der får folk til at strømme i biografen - uanset om de er horrorfans eller ej. 3'eren har alene i biograferne omsat for 205 millioner dollar på verdensplan, hvilket er et absurd tal, når man tænker på, at det bare er en banal lille hjemmevideo, hvor det med jævne mellemrum siger bump ude i hjørnerne af billedet. Men det er en forholdsvis underholdende hjemmevideo og man får da et par gode chok undervejs, mens man ser den.

Desværre har vi set meget af det før, og filmen kommer i lange sekvenser til at ligne en gentagelse af de to første kapitler i serien. Samtidig kommer det til at virke lidt bagvendt, at denne film har endnu mere uhygge og gru end de to første film tilsammen. De to piger Katie og Kristi møder vi jo netop i 1'eren og 2'eren, hvor de åbenbart har glemt det meste af det, der er sket i deres barndom. Der antydes en forklaring på dette undervejs, men det virker stadig en smule kikset.

Rent teknisk er PARANORMAL ACTIVITY 3 en anakronisme, idet billederne er af markant bedre kvalitet, end det ville være muligt at lave med videoudstyr i 1988. Men det er et bevidst valg fra filmskabernes side, og der er mærkværdigt nok mere dynamik i billederne end i 2'eren. Dog virker det utroværdigt, at fotografen Dennis har sit kamera med i så mange situationer, som han har - her kommer filmen for alvor til at virke anakronistisk, fordi han opfører sig som en fra YouTube-generationen.

Samlet set er PARANORMAL ACTIVITY 3 hæderlig underholdning, men der er ikke meget nyt at hente. Men det er åbenbart det, der appellerer til seriens mange fans. Jeg så filmen på den danske dvd fra Paramount. Blu-ray-udgaven byder også på et længere director's cut.

PARANORMAL ACTIVITY 3, USA, 2011. Instruktion: Henry Joost, Ariel Schulman. Medvirkende: Lauren Bittner, Christopher Nicholas Smith, Chloe Csengery, Jessica Tyler Brown, Hallie Foote.

4 kommentarer:

 1. er det ikke lidt sent at anmelde 3'eren?

  4'eren kommer 31 oktober

  SvarSlet
 2. Bedre sent end aldrig, men jeg har bare ikke fået den set før. Og jeg skulle jo lige nå det før 4'eren (der i øvrigt allerede er i biografen den 18. oktober).

  SvarSlet
 3. ...jeg kunne sgu også ret godt lyde 3'eren - tempofyldt og med nogle ret så effektive chok samt nervepirrende scener. Ja, der er måske ikke så meget mere at fortælle, men det er nu stadig en underholdende hjemmevideo. Jeg ser frem til det fjerde kapitel :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig. Jeg syntes at det er rigtig fedt at vi kommer ud af huset.

   Slet