De seneste par dage har budt på en del praktisk arbejde. Heldigvis har det været af en karakter, så det har været muligt at høre iPod imens. Her har jeg bl.a. fornøjet mig med AT THE MOUNTAINS OF MADNESS, H.P. Lovecrafts klassiske kortroman fra 1931. Den blev trykt som føljeton i tre numre af ASTOUNDING STORIES i februar, marts og april 1936 og findes i et væld af let tilgængelige Lovecraft-opsamlinger eller kan læses på nettet. Den er også ude i en dansk oversættelse med titlen VANVIDDETS BJERGE.
Men jeg har altså hørt den på min iPod. AT THE MOUNTAINS OF MADNESS er geologen William Dyers fortælling om Miskatonic Universitys ekspedition til Antarktis for år tilbage. Her støder forskerne på enorme bjerge, mystiske fossiler og en gigantisk ruinby. Og de afdækker hemmeligheder, der måske kan true menneskehedens eksistens.
Men ekspeditionen mister mange af sine medlemmer undervejs, og de overlevende har hidtil holdt mange af de forfærdelige detaljer hemmelige. Men fordi andre nu planlægger rejser til Antarktis, skriver Dyer sin beretning for at advare dem. Det pudsige er, at han ikke går direkte til sagen. Vi får masser af antydninger og hints, og dermed bliver historien næsten 100 siders forspil.
Samtidig er det forbløffende hvor mange ord og detaljerede beskrivelser, der bruges undervejs. Man skulle tro, at Dyer (eller rettere H.P. Lovecraft) ville være mere direkte, hvis man var ude på at advare verden, men nu er det jo ikke en avisartikel, hvor det vigtigste gerne skulle stå først, men en gyser-historie. Og hvis man kender lidt til Lovecrafts måde at skrive på, så ved man, at det ofte er kringlet og omstændigt.
Men sjovt nok er AT THE MOUNTAINS OF MADNESS en dybt fascinerende fortælling, og jeg har lyttet til den med stor fornøjelse. Faktisk har jeg hørt den i to udgaver. Den ene er en fin oplæsning af den komplette tekst; indtalt af William Hart. Den varer 4,5 timer (fordelt på 12 kapitler) og du kan hente den her. Den anden er en dramatisering lavet af Atlanta Radio Theatre Company, som Lovecraft eZine har lagt ud. Her serveres historien i en meget vellykket kompakt udgave på bare 36 minutter. Der findes andre oplæsninger og dramatiseringer, men her er i hvert fald et par steder at begynde, hvis du vil høre denne mærkværdige klassiker.
En af Lovecrafts bedste historier, synes jeg. Sprogligt meget smuk, og alle de geologiske og på anden måde videnskabelige detaljer giver en uforlignelig fornemmelse af, at man læser noget "rigtigt". Samtidig er klimakset så saftigt og overdrevet, og her viser Lovecraft os virkelig uhyrerne i alle de fæle detaljer.
SvarSletBy the way, hvis du synes, historien er mærkværdig, så skulle du prøve "The Dream-quest of unknown Kadath". Det er weird shit. Det tog mig tre forsøg i sin tid, men da jeg endelig havde fanget tonen, gik den hen og blev mit yndlings Lovecraftværk; en slags præ-Ringenes Herre på syre.
Det er længe siden, jeg har læst THE DREAM-QUEST OF UNKNOWN KADATH, men jeg skal bestemt vende tilbage til den på et tidspunkt.
SvarSletJeg er selv i gang med AT THE MOUNTAINS OF MADNESS i den store Necronomicon jeg fandt billigt på play. Jeg er revet godt med indtil videre, men ikke ligefrem min favorit. Syntes derimod at THE WHISPERER IN DARKNESS var hårrejsende uhyggelig!
SvarSletDer er bare så mange gode Lovecraft-historier, når man først kommer i gang.
SvarSlet