lørdag den 27. oktober 2012

Gys i mørket... og jeg mener kulsort mørke

Nu kunne I måske få den tanke, at billedet her er fra THE BLAIR WITCH PROJECT, men der er faktisk et, jeg selv har taget. Det er et aften-snapshot af udsigten fra terrassen i sommerhuset, hvor jeg har været alene den seneste uge. På denne tid af året er det mørkt og koldt om aftenen og der er helt stille omkring huset ... bortset fra de lyde, man måske ikke lige har lyst til at gå ud og finde årsagen til. Så der har været den perfekte stemning til at se gysere; helt alene i et hus ude i mørket.

Det har været lidt af en blandet landhandel, jeg har set - og to af filmene har i høj grad haft mørke som tema. Jeg kom igennem:
 • DEADGIRL: Skæv amerikansk gyser om to unge fyre, der finder en zombie-agtig kvinde i kælderen på et nedlagt sindssygehospital. Det er en modig film, der uden at blinke bevæger ind i tabu-fyldt farvand, men den har svært ved at finde tonen; er det et seriøst horror-drama eller en kulsort komedie? DEADGIRL er ujævn som bare pokker, og det er frustrerende.
 • RED WHITE & BLUE: Vi kommer meget tæt ind på livet af en række amerikanske skæbner i denne voldsomme film, der fortæller historien om det mærkværdige venskab, der opstår mellem en promiskuøs ung kvinde og en mand, der åbent indrømmer at have været ond mod dyr. RED WHITE & BLUE når helt derind, hvor det gør ondt. En grum lille perle.
 • DON'T BE AFRAID OF THE DARK: Stort set hver eneste kliche, du kan forestille dig, bliver taget i brug i dette Guillermo del Toro-producerede remake om en lille pige, der skal bo sammen med sin far og hans unge kæreste i et gammelt, mystisk hus. Gys er der til gengæld ikke meget af og ingen af hovedpersonerne er sympatiske nok til, at vi kan føle noget for dem. At filmen er pakket ind i et Tim Burton-agtigt design hjælper heller ikke på oplevelsen - det ligner nemlig mest en billig kopi.
 • VANISHING ON 7TH STREET: Det meste af befolkningen i Detroit forsvinder på et splitsekund; opslugt af nogle uhyggelige mørke-væsener. En lille håndfuld mennesker har overlevet og de begynder nu en desperat jagt på lyskilder, så de ikke lider den samme skæbne. Der er ikke plot til mere end et THE TWILIGHT ZONE-afsnit i Brad Andersons gyser, og derfor ender denne film med at være en langtrukken og kedsommelig affære.
 • PRIMAL: Der er dømt CABIN FEVER i den australske outback i denne lille sag om seks venner, der støder på et uhyggeligt fænomen under en tur, hvor de skal studere gamle hulemalerier. Det er ikke nyskabende horror, vi har med at gøre, og PRIMAL lever højt på energien, de blodige effekter og de hurtige klip. Men den er nu meget sjov at se.

17 kommentarer:

 1. Jeg får lige lyst til at dele en lille fortælling: Jeg var nemlig for nylig (midt i september) i Lalandia med min bror og hans familie... Tidligt på aftenen, kort efter aftensmaden, står min "store" nevø (3½ år) på husets terrasse, peger og siger "Se, der er et monster"... Det tog mig lidt tid at få øje på monsteret - som viste sig at være den sødeste lille bambi... Gyset er i øjnene der ser, kan man vel sige...

  SvarSlet
  Svar
  1. Herlig historie. Måske var det en af de der frygtede var-bambier.

   Slet
 2. Jeg kunne vældig godt lide monstrene i "Don't Be Afraid of the Dark". Desværre har jeg ikke set originalen, har den nogensinde været vist i dansk tv?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan ikke huske originalen fra dansk tv, men ifølge Uncut har den været udgivet på dansk VHS under titlen MØRKERÆD. På dvd kan man få den fra USA i Warner Archives' serie på en DVD-R. Jeg har desværre heller ikke set originalen.

   Slet
 3. Alene i et sommerhus på denne tid af året er bare toppen af uhygge! Har selv prøvet det som 20 årig (dog med kæresten) så helt alene var jeg ikke, men det var sindsygt mørkt, koldt og ikke et menneske i nærheden - super creepy ;-) En film som ILS eller STRANGERS ville være perfekt til dig lige nu :-)

  SvarSlet
 4. Vil lige tilføje at vi løb tør for brænde og det var så sindsygt koldt, at vi enten måtte brænde inventaret eller ud og stjæle brænde! Det sidste blev løsningen - så vi sneg os i nattens kulde, mulm og mørke ud med lommelygte og fandt et hus med en stor brændestabel og slæbte så meget vi kunne tilbage til pejsen. Vi lagde en pose med penge og seddel hvor der stod "undskyld og tak for varme" Hold op - jeg havde helt glemt den oplevelse, det var sgu en fantastisk uge!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan en uge i et koldt sommerhus kan få folk til at gøre de mest afsindige ting ;-) Der må simpelthen være en god historie i det på en eller anden måde. Tænk hvis der havde boet en galning i huset med den store brændestabel. Gisp!

   Slet
 5. Hatten af for at turde gennemføre en hel bunke ukendte gysere alene i et mørkt hus på landet. Bare tanken er jo en gyser i sig selv!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ren gyser ... men det har været fedt nok; upåagtet filmenes kvalitet ;-)

   Slet
 6. ...jeg blev sgu også ret skuffet over DON'T BE AFRAID OF THE DARK, men var også ret vild med monstrene :) Og ja, RED WHITE & BLUE er sgu en herlig ond lille sag. Men hvad pokker laver du ude i sådan en hytte helt alene...?! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har orlov, så jeg slapper af :-)

   Slet
 7. ...hehe, cool - en god måde at holde adrenalinen i gang på, og så er dine indlæg med mini-anmeldelser sgu altid en fornøjelse at læse :)

  SvarSlet
 8. Fantastiske korte "ind til benet-anmeldelser" fra sommerhuset! Fortsat godt gys!

  SvarSlet
  Svar
  1. Takker. De kommende ugers horror bliver ganske vist nydt i byens lys, men det har været sjovt at gyse i en "cabin in the woods".

   Slet