fredag den 5. april 2013

Spærret inde og opdraget af en seriemorder

En dag er Sarah og hendes niårige søn Tim i biografen. De tager en taxi hjem, men denne kører den forkerte vej - ud til et ensomt beliggende hus. Her bliver Sarah slået ihjel af taxichaufføren Bob, der herefter informerer Tim om, at hans opgave fra nu af bliver at gøre rent i huset og i det hele taget gå til hånde. Fremover vil hans navn være Rabbit og hvis han overtræder Bobs regler, vil han blive straffet.

Knægten forsøger selvfølgelig at flygte, og Bob lænker ham nu til en lang kæde inde i huset, så han på ingen måde kan undslippe. Og så går årene, hvor Rabbit må rydde op efter Bobs forfærdelige forbrydelser - indtil den dag kommer, hvor Bob overvejer, om Rabbit måske kunne gå i hans fodspor. 

Det ville være synd at sige, at CHAINED er en hyggelig familiefilm. Vi befinder os i den mørkeste afkrog af menneskesindet, men her med den krølle på historien, at filmen handler om en bindegal seriemorder, der kidnapper et uskyldigt barn, ydmyger og isolerer ham og trækker ham længere og længere ind i sin syge verden. Det er alt andet end rart at se på, og CHAINED er et dybt foruroligende værk. At det er David Lynchs datter Jennifer, der har instrueret denne kulsorte film, vil for mange være et tegn på, at vi har med noget helt unikt at gøre.

Og CHAINED er unik. Ganske vist kan filmen ikke holde den intensitet, der skabes i de første 10-15 minutter, men man suges virkelig ind i denne bizarre og makabre historie, hvor det unormale er blevet det normale. Det er ikke mindst takket være Vincent D’Onofrios præstation som Bob, at CHAINED fungerer. For pokker, hvor er han bare slibrig og modbydelig. Han er fuldt ud på højde med f.eks. Michael Rooker i HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER, og alene derfor er CHAINED værd at stifte bekendtskab med.

Eamon Farren er overbevisende i rollen som det lidt ældre version af Rabbit (selv om man ikke helt kan slippe den tanke, at han ligner en skuespiller fra en af TWILIGHT-filmene), men det er Evan Bird, der i de første scener får os til at føle sympati med den stakkels dreng, der pludselig er kommet i kløerne på ondskaben selv.

Filmens største problem er slutningen, hvor vi præsenteres for et twist, der ikke alene er overflødigt; det er også meget kluntet udført. Det ødelægger ikke oplevelsen fuldstændig, men filmen ville bare have været så meget stærkere uden. Under alle omstændigheder kan jeg anbefale CHAINED, der ikke helt ligner noget, du har set før. På den engelske dvd-udgave fra Anchor Bay er det eneste ekstramateriale desværre kun en enkelt alternativ scene - jeg ville gerne have haft noget "bag kameraet"-guf, men det må man altså undvære.

CHAINED, USA, 2012. Instruktion: Jennifer Lynch. Medvirkende: Vincent D'Onofrio, Eamon Farren, Evan Bird, Conor Leslie, Jake Weber. Musik: Climax Golden Twins.

3 kommentarer:

 1. Mange tak for den gode anbefaling...

  Jeg har bestilt filmen i dag...

  SvarSlet
 2. Jeg så den på PIX igår aftes, og må sige at jeg er noget uenig med dig ang. slutningen... Jeg synes tværtimod den sætter resten af filmen i relief - filmens handling er for så vidt ubehagelig nok, men det her er så lige den afsluttende mavepuster...

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er smag og behag heldigvis forskellig. Som sagt var jeg ikke så vild med slutningen.

   Slet