mandag den 28. oktober 2013

CURSE OF CHUCKY er ret tjekket

Det kan godt være, at han ikke er så stor og truende som f.eks. Jason Voorhees eller Leatherface, men han har den samme charmerende/psykopatiske personlighed som Freddy Krueger og den samme forkærlighed for knive som Michael Myers. Og så er han et stykke legetøj! Det er selvfølgelig Chucky, vi taler om - dræber-dukken, der første gang kom til verden i filmen CHILD'S PLAY fra 1988. Dukken vækkes til live af den dødeligt sårede seriemorder Charles Lee Ray, der med sine sidste kræfter bruger et voodoo-ritual til at overføre sin sjæl til det rødhårede plastik-legetøj.

CHILD'S PLAY fik titlen BARNELEG her i landet, og den kom endda op i de danske biografer (med slaglinjen "Årets terror-chok"). Jeg var inde og se den dengang, og du får lige her min anmeldelse fra nr. 3 af mit hedengangne fanzine EVIL MAIL:

DER' INGEN BÅND, DER BINDER MIG
Nogle skrækfilm er bygget over så tåbelige historier, at man kan mistænke producenterne for bevidst at ville genere publikums intelligens. Tom Hollands CHILD'S PLAY (Dansk titel: BARNELEG, premiere 28. april i København og Ålborg), handler om noget så forrykt som en massemorder, der har studeret voodoo i sin fritid, og derfor i døds-øjeblikket overfører sin sjæl til en dukke. Chucky, som dukken hedder, ender i hænderne på drengen Andy, der bor alene sammen med sin mor. Snart begynder frygtelige ting at ske, efterhånden som Chucky prøver at hævne sig på alle mennesker, han ikke bryder sig om.

CHILD'S PLAY er virkelig noget nonsens, men det er godt lavet nonsens. Tempoet er højt, og filmen indeholder flere scary sekvenser. Det hele er selvfølgelig klichéer og variationer over samme. Endnu en gang oplever vi, at hvis en person falder ud af et vindue, lander vedkommende på taget af en bil. 
CHILD'S PLAY er virkelig noget nonsens, men det er godt lavet nonsens
Dukken Chucky er særdeles godt bragt til live takket være effekt-manden Kevin Yagher, og filmen byder på godt skuespil. Alex Vincent er virkelig god som drengen Andy, og hans bekymrede og hysteriske mor spilles overbevisende af Catherine Hicks. Chris Sarandon er som sædvanlig irriterende, denne gang i rollen som en irriterende detektiv. 

Slutningen er virkelig langt ude, en slags Rambo møder Jason, hvor Chucky viser sig forbløffende svær at tage livet af. Og filmens sidste billeder gav mig en nagende fornemmelse af, at vi på et eller andet tidspunkt kan stifte bekendtskab med CHILD'S PLAY II. Længe leve fantasien!

Læg hjernen ude ved billetlugen, og lad rædslerne brage ned i hovedet på dig. CHILD'S PLAY er en fremragende måde at bruge halvanden time på.

Der kom sandelig en fortsættelse, selv om titlen så blev CHILD'S PLAY 2 (og ikke CHILD'S PLAY II, som jeg havde forudsagt). Siden fulgte CHILD'S PLAY 3, BRIDE OF CHUCKY og SEED OF CHUCKY - alle med David Kirschner som en af producenterne, Don Mancini med på manuskriptet og med Brad Dourif til at give Chucky sin dæmoniske stemme. Ikke alle filmene har været helt oppe at ringe, og de er blevet stadigt mere komiske med årene. Men de har alle budt på god underholdning; ikke mindst fordi dræber-dukken er en så bizar figur. Og nu er Chucky så tilbage i CURSE OF CHUCKY.

Her møder vi den handicappede Nica, der bor sammen med sin deprimerede mor i et stort gammelt hus. En dag modtager de en pakke fra en ukendt afsender, der indeholder en Good Guys-dukke. Samme nat begår Nicas mor tilsyneladende selvmord, og kort efter får Nica besøg af sin søster Barb og hendes familie. Med er manden Ian, datteren Alice, barnepigen Jill og deres gode ven, præsten Frank. Mens Alice straks begynder at lege med den rødhårede dukke, forsøger Barb at overtale Nica til at sælge huset og flytte i en beskyttet bolig. Imens begynder den onde dukke så småt at afsløre den egentlige årsag til, at den blev sendt til netop dette hus.

CHILD'S PLAY-trioen med producenten David Kirschner, skuespilleren Brad Dourif og manuskriptforfatteren Don Mancini er tilbage - sidstnævnte også i instruktøren-stolen, hvilket han også var på den fjollede SEED OF CHUCKY. Men tonen i CURSE OF CHUCKY er mørk og dyster, og det er noget, der klæder dette sjette kapitel i serien. Chucky er i den grad tilbage, og han er mere tjekket end nogensinde.

Man kan sagtens se filmen uden at have et indgående kendskab til seriens univers, men det er helt klart en gyser, der er lavet til Chucky-fans. Dukkens replikker er lige i øjet - og det samme er de kreative drabsscener. Rigtig uhyggeligt bliver det aldrig, men der er en god stemning i filmen, hvilket hjælpes godt på vej af det dystre gamle hus med de mørke vægge, et skummelt loft og en knirkende elevator til den handicappede beboers kørestol. Det er god gammeldags horror, og det er herligt at have Chucky tilbage for fuld styrke.

Først i de sidste scener trænger komikken sig på, men det gør ikke så meget, da filmen her bliver bundet sammen med hændelserne i de andre kapitler i serien. Bliv i øvrigt hængende til efter rulleteksterne, hvis du lige vil have det sidste lille twist med. Skuespillerne går energisk til opgaven, og det er værd at bide mærke i, at hovedrollen som Nica spilles af Brad Dourifs datter Fiona. Musikken af THE EVIL DEAD-komponisten Joseph LoDuca er i øvrigt helt fantastisk.

CURSE OF CHUCKY er ude på dvd og Blu-ray her i Danmark fra Universal. Jeg så dvd'en; hvis man også vil have noget ekstramateriale, så må man investere i Blu-ray'en.

CURSE OF CHUCKY, USA, 2013. Instruktion: Don Mancini. Medvirkende: Fiona Dourif, Danielle Bisutti, Summer H. Howell, A Martinez, Brad Dourif. Musik: Joseph LoDuca.

4 kommentarer:

 1. Jeg har ventet i mange år på "Curse of Chucky", da jeg absolut er fan. Jeg blev dog en anelse skuffet over den - dels fordi filmen var lidt længe om af komme igang og dels at så meget synes jeg heller ikke man så til selve Chucky. Kan godt være det bare er mig, men bedre end de forrige er den ikke - og det er til trods for, at jeg elsker de lækre effekter, det gode skuespil mv. man kan fremskaffe i film idag - bevares, den havde begge dele, men der var simpelthen ikke nok af det. Det fede i filmen er at man bliver klogere på forhistorien OG at det stadig er Brad Dourif der lægger stemme til Chucky. Det arbejde klare han stadig helt perfekt og fuldkommen identisk med de forrige film. Håber deres "forhåbentlige" næste film fortjener højere end 5/10 fra min side af :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, at den i hvert fald er klart bedre end SEED OF CHUCKY, der nok var sjov, men dæleme også gak gak.

   Slet
 2. Okay, ja Seed of Chucky og Bride of Chucky er næsten også for useriøst. Det var nu mere 1,2 og 3 jeg hentyd til :-)

  SvarSlet
 3. For folk der er regionsfrie, så er der lige udkommet en fin Complete Chucky Collection på både dvd og BD i USA.

  SvarSlet