søndag den 27. oktober 2013

Et par strøtanker om at være horror-samler

Inden for de seneste par uger har jeg set THE HAUNTING IN CONNECTICUT 2: GHOSTS OF GEORGIA og UNDERWORLD: AWAKENING. Ingen af filmene var det store sus, men nu har jeg set dem og har dem stående på hylden. Og så er det man kan spørge hvorfor jeg ikke bare så dem on demand på et af de mange lovlige, elektroniske tilbud, der findes efterhånden? Hvis filmene ikke var specielt gode, så er det da noget underligt noget at have endnu et par dvd'er, man skal prøve at finde plads til på reolerne - især hvis det er film, man næppe får set igen lige med det samme.

Der er ingen tvivl om, at underholdnings-markedet ændrer sig voldsomt i disse år. Det var musikken, der først fik den store rusketur, fordi folk droppede cd'erne til fordel for de elektroniske formater fra iTunes og andre udbydere. Musiksamlingen ryger over på harddisken og kan nu nydes hvor som helst på handy små gadgets som f.eks. ens telefon. Og når man nu alligevel sidder ved sin computer, så kan man jo lige så godt bestille ting og sager hjem, hvis man f.eks. stadig vil have en fysisk cd i hænderne. På den konto er et hav af musik-forretninger lukket (så endnu en død TP Musik-butik forleden inde ved Rundetårn - i dag er de nede på kun at have en enkelt forretning).

Nu er teknologien blevet så udviklet og båndbredden så voldsom, at de levende billeder nu lystigt stryger direkte ind i ens computer og ind på ens TV-skærm. Behovet for at eje et fysisk eksempler af en film daler, og det udfordrer endnu engang de butikker, hvor man kan gå ind og bladre igennem udvalget, lade sig inspirere af dvd-forsiderne og nærstudere teksten på bagsiderne. De selv samme butikker er i forvejen hårdt ramt af konkurrencen fra netbutikkerne, og nu kommer den næste udfordring i form af on demand-tjenester, hvor man med få klik kan opleve de film, man lyster - og man skal ikke engang bryde hjernen med, hvordan man skal få plads til flere dvd'er i reolen.

Men det er jo netop det, der er samlingens natur; at man har tingene stående og kan finde dem frem og måske sige: "Var den der THE HAUNTING IN CONNECTICUT 2: GHOSTS OF GEORGIA i virkeligheden så kedelig, som jeg husker den? Måske skulle jeg lige se den igen". Og en samling er ikke nødvendigvis noget, der bare vokser i det uendelige - den kan sagtens være en organisk størrelse, der bliver tunet og trimmet over tid. Jeg ved, at især fans af den fantastiske genre - ikke mindst horror - holder af at samle og nyder synet af en bugnende reol med dvd'er, bøger, tegneserier, blade, soundtracks og figurer.

Så selv om de fysiske butikker har det hårdt i disse år, så er der ingen tvivl om, at samlerne stadig vil være der. Vi ser også, at markedet tilpasser sig de nye vilkår. Indenfor musikken har vinylpladen fået et comeback og stadig flere film udkommer i special-udgaver - nogle endda i små oplag. VHS-båndet er også kommet i spil igen, og i det hele taget gøres der meget for netop samlerne. At den mere mainstream-orienterede del af genren så skubbes i baggrunden i gadebilledet, er en anden snak. Men jeg er trods alt glad for, at kunne gå ind i en fysisk butik og købe to film som  THE HAUNTING IN CONNECTICUT 2: GHOSTS OF GEORGIA og UNDERWORLD: AWAKENING - man er vel horror-samler.

10 kommentarer:

 1. Når man selv arbejder i en butik der sælger musik og film er det deprimerende at det desværre er et forsvindende lille publikum der værdsætter at kunne bladre film og CD'er igennem, at lade sig inspirere af et spændende cover eller en god beskrivelse, eller at høre på ekspedienternes anbefalinger og så videre... :(

  SvarSlet
 2. Jeg elsker at gå ind i en butik og bladre gennem udvalget. Det er herligt med impulskøb!

  SvarSlet
 3. det er butikkerne der burde tage sig sammen jeg var f.eks i Faraos Cigarer for at købe det nye Smølfe album men ekspdienten havde bestemt ikke tid til at åbne pakkerne med albums i så jeg bestille også på nettet fremover

  SvarSlet
 4. Du har helt ret Søren, og skønt at du beinger det på banen. :-) En stor del af det at være (horror)-filmsamler er jo det at kunne gå og tage de enkelte film ned fra hylden, beundre coveret etc. etc. Særligt hvis det er limited editions, som jeg jo går meget op i, så er der virkelig noget at komme efter. Jeg kan godt bruge fra en halv til en hel time ind imellem på at pakke dem ud, studere indholdet, og så stille dem på plads igen. :-) Jeg går også altid efter det fedeste cover, og helst med original titlen på. Derfor bestiller jeg stortset også kun fra udlandet, hvor udvalget i limited editions også er maget større.

  SvarSlet
 5. Herlig med sådan et indlæg, Søren...

  Jeg går ikke så meget i de fysiske butikker længere, fordi udvalget i denne mindre provinsby som jeg bor i, er så grænsesøgende elendigt... (har dog fundet CANNIBAL HOLOCAUST til en flad 50'er i den lokale FONA, den blev selvfølgelig KØBT!) ...

  Jeg kan dog huske på min seneste tur til København (vist i 2009), hvor mange af de fysiske filmbutikker, der blomstrede rundt omkring i Hovedstaden, og jeg var meget begejstret - det var jo et rent shop-till-you-drop-moment... jeg handlede både i GUF, Videonetto, TP og FONA 2000... det var nogle gode sager....

  Men indtil evig tid, forstår jeg dine kvaler med at mangle fysiske butikker - jeg synes selv at det var morsomt med den tur til København - nu handler jeg mest online, men har dog ikke hoppet ombord på nogle streamings-tjenester, og jeg tvivler på om jeg nogensinde gør det! - det virker ikke som noget en ægte filmsamler bør tilstræbe sig...selvom jeg måske ikke bor i verdens største lejlighed, så vil jeg alligevel altid helst have den fysiske vare... (det samme med cd'er og bøger iøvrigt)

  SvarSlet
 6. For mig vil en fysisk DVD, Blu-ray eller CD altid være noget særligt i forhold til en fil på en computer, men den nye generation vokser op med de digitale formater og ser anderledes på det. Tiderne skifter. Det er moderne tider. Den fysiske samler er truet, men så længe vi fortsat investerer som samlere, vil der der stadig være et marked for os med det fysiske samler-gen...

  SvarSlet
 7. Ville ønske folk gad at slappe lidt af med alt det der Netflix... Dét, at man har et fysisk eksemplar af en god horror/thriller film, må siges at specielt. Kan sgu meget godt li at gå i en butik og som Søren siger "lade sig inspirere af forside coveret og teksten på bagcoveret" eller bare at lave en god bestilling på én af de flere dvd shops på nettet og så modtage en ordentlig stak med posten to dage efter - for efterfølgerne at stille dem ind i reolen og gense dem x-antal tid efter (dem der er noget værd naturligvis)... Det at Blockbuster og TP er ved at lukke de forskellige steder gir mig stress på!!!

  SvarSlet
 8. Der er i hvert fald mange fristelser på de der tjenester. Jeg er YouSee Plus, og der er pt. 57 gysere i gratis-området på min box; herunder en del Another World Entertainment-titler som f.eks. LIVIDE. Nu ender det med, at jeg køber de fysiske udgaver for at se filmene (og for at få evt. ekstramateriale med), men det er da fristende bare lige at tjekke dem ud på boxen.

  SvarSlet
 9. Indrømmet: Jeg har også set lidt af de gratis film der ligger på min box, men dog ikke brugt penge på dem :-)

  SvarSlet
 10. Jeg er en af de uhelbredelige samlere... Jeg siger til mig selv flere gange om ugen, at NU må det der samlerhalløj altså slutte - og så går jeg forbi et sted der sælger billige DVDer/CDer (Accord / VideoNetto / Netto / en genbrugsbutik) og så ryger der ALTID noget i kurven... Af samme grund ligger der konstant bunker af film og musik og roder på mine borde og gulve... Så sent som i fredags resulterede en uskyldig tur i Netto i at jeg nu har tilføjet URBAN LEGENDS: BLOODY MARY til samlingen...

  SvarSlet