torsdag den 9. januar 2014

BIG ASS SPIDER: Humorforladt jagt på en røvhamrende stor edderkop

Det er en alt andet end almindelig dag for skadedyrsbekæmperen Alex Mathis. Mens han er på hospitalet for at blive behandlet for et eddekoppebid, rumsterer det nede i lighuset, hvor et gigantisk eksemplar af de ottebenede sataner er på spil. Alex er efter eget udsagn edderkoppe-ekspert (han kan forstå, hvordan de tænker!), så han prøver at finde krybet. Samtidig rykker militæret ind sammen med en skummel videnskabsmand-ekspert-type, der ved alt om den muterede edderkop, der selvfølgelig undslipper fra hospitalet - alt imens den vokser i størrelse. Alex beslutter sig for at gå på jagt efter den sammen med sin nye makker, den mexikanske sikkerhedsvagt Jose.

BIG ASS SPIDER ligner en af de mange billige dyregysere, der kører på den amerikanske Syfy-kanal, men den har trods alt været vist på nogle festivaler og har været oppe i et begrænset antal biografer, før den er blevet sluppet ud på dvd- og Blu-ray-markedet. Men selv om ambitionsniveauet har været højere, så er BIG ASS SPIDER ikke meget bedre end f.eks. de utallige haj-horrorfilm, vi har set de senere år, og når vi taler edderkopper, så er den stort set på niveau med SPIDERS af Tibor Takács. Det er dog tydeligt, at instruktøren Mike Mendez - der før har lavet en fine spøgelsesgyser THE GRAVEDANCERS - ikke er på hjemmebane i denne del af genren, så man skal ikke forvente en lige så underholdende oplevelse, som f.eks. SHARKNADO kan byde på.

Filmen forsøger desperat at være sjov, men det meste af komikken kommer fra et kikset forsøg på at lave et makkerpar ud af skadedyrsbekæmperen Alex og sikkerhedsvagten Jose. Alex spilles af Greg Grunberg, der er kendt fra HEROES. Nogen stor skuespiller er han jo ikke, og humor er altså ikke hans stærke side. Jose spilles af Lombardo Boyar, der åbenbart er blevet bedt om at tale det værst tænkelige engelsk - så skal publikum nok grine. Men det fungerer ikke rigtig, og der er ikke den store kemi mellem det umage par. Kun en scene i en elevator før det store klimaks er lidt sjov.

Militæret er ofte skurken i disse film, og selv om Ray Wise fra TWIN PEAKS er pænt skummel som majoren, der leder operationen, så kommer det mere til at fremstå som en kliche end som et element, der driver handlingen videre. I øvrigt er det nærmest en gylden regel i disse billige dyre-gysere, at militærfolk altid udstyres med uniformer, der sidder ad helvede til.

Hovedpersonen er selvfølgelig edderkoppen, der naturligvis er computerskabt. Først i de afgørende scener, hvor den på bedste King Kong-maner har indtaget toppen af et højhus, er der kælet for detaljerne - ellers virker den lidt for plastik-agtig og urealistisk. Det er dog et plus, at filmen er indspillet i Los Angeles og ikke i nogle dårlige kulisser i et østland. Andre plusser er en sjov brug af en cover-version af Pixies-nummeret "Where Is My Mind" (ja, det er den fra FIGHT CLUB) og en cameo af Troma-kongen Lloyd Kaufman. Men samlet set er BIG ASS SPIDER en skuffelse.

Det eneste ekstramateriale på den engelske dvd fra StudioCanal er en trailer. Der er ingen undertekster på.

BIG ASS SPIDER, USA, 2013. Instruktion: Mike Mendez. Medvirkende: Greg Grunberg, Lombardo Boyar, Ray Wise, Clare Kramer, Patrick Bauchau. Musik: Ceiri Torjussen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar