mandag den 7. april 2014

BLUTGLETSCHER: Den blodige gletsjer slipper monstre og mutanter løs

Stemningen er anspændt på en ensomt beliggende klima-forskningsstation oppe i de østrigske alper. De tre forskere, Birte, Falk og Harald, er nervøse, fordi stationen venter besøg af en minister, der skal høre om deres arbejde. Det rager til gengæld den fordrukne tekniker Janek en høstblomst - han tænker kun på sin trofaste hund Tinni. Men stemningen bliver endnu være, da forskerne opdager en blodrød gletsjer i området, hvor det hurtigt viser sig, at det farvede stads i isen har nogle ubehagelige bivirkninger. Tinni er blevet bidt af et eller andet ude ved gletsjeren, men det er ikke det eneste mystiske, der foregår omkring stationen.

Den østrigske gyser BLUTGLETSCHER er blevet sammenlignet med John Carpenters THE THING, og det er ikke helt ved siden af. Selv om den ikke er af samme kaliber, så har vi at gøre med en dynamisk og spændende monsterfilm, der byder på alskens skræmmende væsener. Selv om filmen undervejs også forsøger at piske en stemning af paranoia op (hvem kan du stole på, hvem er imod dig?), så er truslen i BLUTGLETSCHER primært noget, der kommer udefra. Det kommer så til gengæld med fuld styrke.

Hvor de utallige billige amerikanske TV-dyre-gysere lever højt på tarvelige CGI-uhyrer og kryb, så er BLUTGLETSCHER en herlig nostalgisk størrelse, fordi monstrene og mutanterne i det store hele er lavet som praktiske effekter; som en slags makabert Muppet Show. Det ser lidt primitivt ud sine steder, men det er også ganske charmerende. Og monstrene er filmet på en måde, så man ikke ser alt for meget af dem, men alligevel får man en fornemmelse af, hvor morderiske og drabelige, de er. Blod og splat bliver det også til, så på den front er der også noget at glæde sig over.

Nu skal man lige vænne sig til, at skuespillerne taler tysk, og at filmen ikke disker op med tåbelige teenagere, der joker med hinanden. Alligevel kan man fornemme, at BLUTGLETSCHER er lavet med et glimt i øjet og med stor kærlighed til genren. Desværre er den lidt længe om at komme op i gear, og slutningen er en anelse kluntet, men er man til monsterfilm, så er den bestemt værd at se. Skuespillet er godt hele vejen rundt, og så bidrager de smukke og anderledes locations til det positive indtryk af denne film. Musikken af Marco Dreckkötter og Stefan Will er også i den bedre ende af skalaen.

Jeg så BLUTGLETSCHER på den engelske dvd fra Studiocanal. Titlen på omslaget er BLOOD GLACIER, men internationalt er filmen også kendt som THE STATION. Det eneste ekstramateriale på dvd'en er en trailer samt et lille galleri med skitser af filmens monstre.

BLUTGLETSCHER, Østrig, 2013. Instruktion: Marvin Kren. Medvirkende: Gerhard Liebmann, Edita Malovcic, Brigitte Kren, Hille Beseler, Peter Knaack. Musik: Marco Dreckkötter, Stefan Will.

5 kommentarer:

 1. BLUTGLETSCHER er altså et fantastisk navn :) Den må ses.

  SvarSlet
 2. Jeg så den i Gloria ved torsdagens midnatsvisning ifm. CPH:PIX, og kan fuldt ud tilslutte mig alt hvad du skriver... Jeg var vældig godt underholdt, og beskrev den selv som THE MIST i THE THING lignende omgivelser... Fed film...

  SvarSlet
 3. Der går godt nok en del år mellem jeg ser en Østrisk gyser, men din anmeldelse tvinger mig til det - det blir interessant :-)

  SvarSlet
 4. Ovre på Facebook-siden nævnes de to IN 3 TAGEN BIST DU TOT fra Østrig, hvis man vil videre med film dernede fra. Kunne være en mulighed...

  SvarSlet