søndag den 22. juni 2014

PARANORMAL ACTIVITY: THE MARKED ONES: Et træt kapitel i en nedslidt serie

Så skal vi til det igen. Jesse er netop blevet færdig med gymnasiet. Han bor sammen med sin far og bedstemor i et lejlighedskompleks i Oxnard, Californien. Da en nabo findes myrdet og en af Jesses tidligere klassekammerater ses flygte fra stedet, beslutter Hector sig for at undersøge sagen nærmere sammen med sin ven Hector. De går ind i den dræbtes lejlighed, mens de selvfølgelig filmer det hele. Næste morgen finder Jesse et mystisk bid på sin arm, og så begynder tingene virkelig at blive underlige. Nå ja, og det filmer de naturligvis også.

Efter fire officielle kapitler i PARANORMAL ACTIVITY-serien (og en japansk 2'er, der måske, måske ikke er godkendt af det amerikanske filmskab), er PARANORMAL ACTIVITY: THE MARKED ONES både et spin-off, men samtidig også så integreret i filmenes univers, at man kunne kalde den PARANORMAL ACTIVITY 4½. Den blev oprindelig lanceret som et latino-spin-off, og selv om de fleste af medvirkede synes at være af latinamerikansk afstamning, så er filmens dialog i det store hele på engelsk. Der krydres dog med replikker på spansk og en solid dosis overtro med rødder i både det ene og det andet.

På den måde kommer PARANORMAL ACTIVITY: THE MARKED ONES til at virke som et frisk pust, hvilket forstærkes af, at der også er skruet op for de visuelle virkemidler - ikke mindst i forhold til nogle af de mærkværdige ting, som Jesse oplever efter at være blevet bidt. Sjovt nok bruges endnu engang et spil som et omdrejningspunkt for nogle af de spooky hændelser. I 4'eren var det en Kinnect-dims til en Xbox, mens det her er det gode gamle Simon-spil med fire farvede knapper og elektroniske lyde.

Er man hardcore PARANORMAL ACTIVITY-fan (eller har man bare fulgt med i serien), har man desværre har set det meste før, og filmen byder hverken på de store chok eller de store overraskelser. Man får ganske vist samlet et par løse ender op fra nogle af de tidligere kapitler, og der er gensyn med skuespillere, der har været med i de andre film.

Men samlet set er det ikke nok, og man har på fornemmelsen, at folkene bag PARANORMAL ACTIVITY gisper efter vejret for at holde liv i franchisen. Det er dog ikke nok bare at finde endnu en flok friske skuespillere, og så lade dem rende rundt og filme det hele. Dette kapitel gider i øvrigt dårligt nok at komme med en forklaring på, at de unge mennesker nærmest pr. definition har et tændt videokamera klistret til hånden; selv når de kæmper for deres liv. Også her synes man at have givet op.

Og det er måske forklaringen på, at filmene henter stadigt færre penge i biograferne. Men da det kun koster en slik at strikke endnu et kapitel sammen i denne serie, så kan man ikke vide, om filmskabet er bekymret. I skrivende stund synes en 5'er at være udskudt på ubestemt tid, men den skal nok komme en dag.

Jeg så PARANORMAL ACTIVITY på den danske dvd fra Paramount, hvor man får den udgave af filmen, der kørte i biffen. Hertil kommer en håndfuld slettede scener, der byder på lidt mere substans, end man ellers ser af den slags. Køber man Blu-ray'en, kan man også vælge at se en extended udgave.

PARANORMAL ACTIVITY: THE MARKED ONES, USA, 2014. Instruktion: Christopher Landon. Medvirkende: Andrew Jacobs, Jorge Diaz, Gabrielle Walsh, Renee Victor, Noemi Gonzalez.

6 kommentarer:

 1. Jeg kan faktisk godt lide den og syntes at den har et par helt oprigtige uhyggelige øjeblikke også elsker jeg at den krølle på halen der er til sidst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu kan jeg ikke føje så meget til end det, jeg allerede har skrevet i anmeldelsen, men det er virkelig en film, der deler vandene.

   Slet
  2. Det behøver du skam heller ikke, syntes bare at jeg ville byde ind med min mening.

   Slet
 2. Jeg kunne også godt lide den. Men jeg så den også i biografen, hvor den fik mig både til at grine og til at hoppe i sædet på alle de rigtige steder. Jeg havde muligvis reageret anderledes foran videoskærmen.

  SvarSlet
 3. Well, jeg må tilslutte mig Sørensen og Barbano her, jeg var også glimrende underholdt... Jeg har så heller ikke set ALLE de tidligere film, så jeg er måske ikke helt så mæt endnu... ;-)

  SvarSlet
 4. Hmm. Jeg synes klart den var væsentligt dårligere end de andre PA film, for mig virkede den som en "direkte til DVD"-film. Usammenhængende, dårligere skuespillere og specielt slutningen hvor de går fra rum til rum, sted til sted var lidt søgt. Den var vel i bedste fald en halvgod kopi af de første 4. Eneste plus herfra er "SIMON" og at der blev bragt lidt mere action ind. Jeg er stor fan af serien, men denne her glemmer jeg helst...

  SvarSlet