onsdag den 15. oktober 2014

SKRÆK-KRIMI: Kulørt og grum ferie-læsning

Da jeg var dreng, tilbragte vi nogle sommerferier ved Skagen. Ud over de sædvanlige aktiviteter med ture til stranden og udforskning af klitterne, så var det også en tradition at finde spændende læse-materiale i de lokale supermarkeder. Udvalget af skummel, skræmmende og uhyggelig kiosk-litteratur var ganske godt dengang, og én sommer fik jeg øje på to meget interessante hæfter, der tydeligvis kom fra den samme udgiver. Titlerne var BUTLER PARKER og SKRÆK-KRIMI.

Førstnævnte var en humoristisk krimiserie, der var underholdende nok, men den var bare ikke så interessant som sidstnævnte. Hæftet SKRÆK-KRIMI havde undertitlen Roman for stærke nerver, og bag det creepy forside-billede fandt man historien om Grevindens gravkammer, skrevet af Dan Shocker. Det var helt klart det rigtige køb til lidt sommerferie-læsning.

Der nåede - så vidt jeg ved - at udkomme otte numre i serien. Dengang købte jeg vist nok dem alle, men de er selvfølgelig for længst blevet væk. Men nu har jeg været så heldig at finde dem igen, godt nok til en lidt højere pris end de 2,85 kroner, som man kunne få et nummer for dengang i 1900-et-eller-andet. Der er ingen årstal på hæfterne, så man kan kunne gætte sig til, hvornår de er fra, men vi er i 70'erne. De blev udgivet af Mogens Schrøder, København, men ellers er det sparsomt med oplysninger.

Grevindens gravkammer handler om en grum grevinde Silvia Redziwihl - tydeligvis inspireret af den blodtørstige Elizabeth Báthory - der har sin helt egen måde at holde sig ung på. Det kommer til at koste hende livet, men da hendes nedbrændte slot i Rumænien i vor tid skal forvandles til en makaber turistattraktion, bliver det en sag for Larry Brent, alias X-RAY 3, agent for PSA (Psykoanalytiske Special-afdeling).

Historien er et kulørt mix af agentfilm, tegneserie-stemning og klassisk horror-fortælling. Vi får lige blandet en dæmon ind i alt vampyr-halløjet, hvilket understreger, at det hele bare er skæg og ballade. Uhyggeligt bliver det aldrig, og hæftet har helt sikkert gjort større indtryk, da jeg var dreng, end det gør i dag, men ud fra et nostalgisk synspunkt, så er det sjovt at genlæse SKRÆK-KRIMI. Her er en smagsprøve fra Grevindens gravkammer:

"Han rystede vantro på hovedet. De andre kiggede ind over hans skulder, og hvad de så fik dem til at tabe vejret.
De så ind i et lille rum. Det var en scene, der kunne have passet ind i enhver skrækfilm.
Der var en forhøjning midt i gravkammeret. På forhøjningen sad udtørret som en mumie en mand. Den tynde pergamentagtige hud var spændt ud over hans fremstående spidse knogler. Foran mumien stod et lille diamantbesat bord med to guldbægre på.
Midt på gulvet stod en stor tung sarkofag. Den var forgyldt, og ovenpå låget lå ligeledes en forgyldt figur af en kvinde".


Som man kan fornemme, så er historien fortalt med korte sætninger, hvilket er med til at give lidt ekstra dynamik. Og selv om sloganet på forsiden er Roman for stærke nerver, så har vi mere med en kortroman at gøre. Omfanget får jeg ved en løselig optælling til at være ca. 27.000 ord, så man kan snildt sluge sådan en SKRÆK-KRIMI på under en time.

Hvert hæfte indeholder et par siders forsmag fra det kommende nummer samt en håndfuld reklamer. I nr. 3 er der også en oversigt over de faste hovedpersoner. Underligt nok, så sprang man i nummereringen efter nr. 4, så det, der skulle være nr. 5, faktisk er angivet til at være nr. 15. Dermed blev nr. 18 det sidste nummer af de otte, jeg tror, der er udkommet i Danmark, og dermed fik vi aldrig det hæfte, der skulle have indeholdt historien Det blodtørstige ulvemenneske, der reklameres for i nr. 19.

Selv om forfatterens navn er Dan Shocker og dele af handlingen foregår i New York, så er SKRÆK-KRIMI på ingen måde af amerikansk oprindelse. Hæfterne stammer fra Tyskland, og bag forfatternavnet Dan Shocker gemmer sig i virkeligheden en herre ved navn Jürgen Grasmück, der døde i 2007, 67 år gammel. Han skrev under et hav af pseudonymer, og hans to mest kendte serier er LARRY BRENT og MACABROS.

Den første "roman" om Larry Brent, alias X-RAY 3, udkom i 1968. Historien hed Das Grauen schleicht durch Bonnards Haus, og det var i nummer 747 af SILBER-KRIMI på forlaget Zauberkreis. Senere kom en serie med titlen SILBER GRUSEL-KRIMI med genoptryk og nye historier, og endnu senere lancerede man en egentlig LARRY BRENT-serie. Lad os se på et par forsider - her er det historien Party im Blutschloß, der på dansk kom til at hedde Orgie på Blodslottet. Forsiden er tegnet af R.S. Lonati:

Som så mange serier på det tyske marked, kom der også en serie af pocketbøger samt både lydbøger og hørespil. Meget af det genudgives stadig i diverse samlerudgaver samt som e-bøger. Men nu har den tyske kiosk-litteratur altid været et enestående fænomen med grotesk mange udgivelser i alskens genrer, og det er ikke så underligt, at de holder liv i disse historier. Men sådan skulle det altså ikke gå SKRÆK-KRIMI. De kan nu kun findes antikvarisk, og man skal være heldig for at finde eksemplarer, der ikke er krøllede eller vandskadede. Men slå endelig kløerne i dem, hvis du finder dem - de er perfekte som ferielæsning. Jeg glæder mig til at læse resten.

6 kommentarer:

 1. Jeg købte selv et enkelt nummer af serien på årets blodig weekend. Jeg købte også numret med Nakor- øglen fra graven. Jeg kunne simpelthen ikke holde nallerne fra det da jeg først så forsiden med ``The beast from 20,000 fathoms´´ som havde fået tilsat nogle vinger. Dejlige informativ artikel havde aldrig selv tænkt på at undersøge baggrunden for udgivelserne nærmere men det kommer jeg helt sikkert til at gøre nu hvor interessen for alvor er blevet vagt!

  SvarSlet
 2. Et super indlæg! Rigtig fint at få de danske udgivelser præsenteret. Jeg har selv kun dyrket de tyske udgivelser: http://frasortsand.wordpress.com/2013/01/16/graenselose-gys-tyske-romanhaefter-sydeuropaeiske-forsider-international-horror/

  SvarSlet
 3. supergode memoirer Søren...godt skrevet.....cheers, lars von H. Aalborg

  SvarSlet
 4. Tak for roserne. Det er sjovt at lave disse nostalgiske indlæg.

  SvarSlet
 5. Til Søren, rigtig fin hjemmeside - ved du tilfældigvis om man nogen steder kan købe gamle hæfter, her Butler Parker, af Günter Hönges på dansk? Venligst, Lene Wagner

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved ikke hvor aktiv Store Verners Mini Antikvariat er længere, men ellers ville det være et sted at starte.

   Slet