tirsdag den 7. oktober 2014

THE QUIET ONES er en gyser, som Hammer nok skulle have ladet lide en stille død

Selv om Hammer Films ikke er oppe på den samme styrke som i 50'erne og 60'erne, så er det godt at have dem tilbage på markedet, og man får næsten gåsehud, når man ser det nye Hammer-logo i begyndelsen af en film. Man fornemmer dog, at de stadigt famler lidt med hensyn til hvilke projekter, de skal kaste sig over - og at de ikke altid evner at få dem til at fungere. THE QUIET ONES er et eksempel på dette.

Filmen er inspireret af virkelige begivenheder (det såkaldte Philip Experiment, der fandt sted i Canada i 70'erne) , og fortæller om Oxford-professoren Joseph Coupland, der ønsker at bevise, at det overnaturlige ikke findes og at man af den vej kan helbrede mennesker, der f.eks. mener, at de er blevet besat. Hans patient er den forstyrrede Jane Harper, som han holder vågen i timevis med høj rockmusik. Universitetet lukker Couplands eksperiment, men han beslutter sig for at fortsætte for egne midler sammen med sine to assistenter Krissi og Harry samt den unge Brian, der skal filme det hele. De rykker ind i et stort gammelt hus, hvor Jane Harper skal få fænomener til at ske.

Det er næsten en dødssynd, hvis en gyser er kedelig, men det må man sige, at THE QUIET ONES er. På intet tidspunkt bliver historien nervepirrende eller bare i nærheden af at være spændende. Skuespillerne gør det ellers rigtig godt med Jared Harris fra MAD MEN i topform som professoren med den desperate dagsorden. Også de unge kræfter imponerer, men det er bare ikke nok.

De få chok er helt efter bogen, og resten er bare bulder og brag. Et element i historien er, at eksperimentet bliver filmet, og derfor har flere scener noget found footage over sig, men det har vi snart set alt for meget af, og det bidrager ikke med mere nerve og intensitet. Det gør de sløje special effects heller ikke. Til gengæld er det herligt at høre numre fra bands som Slade og T. Rex - filmen skal trods alt forestille at foregå i 1974.

Som sagt er det godt at have Hammer Films tilbage igen på trods af det ujævne output. Meget tyder også på, at THE QUIET ONES har ligget på hylden i et par år, før de fik den udgivet - måske fordi de selv havde på fornemmelsen, at den ikke var helt oppe at ringe. Jeg så THE QUIET ONES på den engelske dvd fra Lionsgate, hvor man får diverse ekstramateriale.

Bedst er det godt en halv time lange program Welcome To The Experiment: Making The Quiet Ones, der kommer fint rundt om produktionen, uden at tonen bliver for selvsmagende eller rygklappende. Manifesting Evil er et lille kig på skabelsen af titelsekvensen, hvilket er ganske interessant. De tålmodige kan også se filmen med et kommentarlydspor eller kæmpe sig igennem 25 minutter med slettede scener. Endelig er der en gag reel.

THE QUIET ONES, USA-England, 2014. Instruktion: John Pogue. Medvirkende: Jared Harris, Sam Claflin, Erin Richards, Rory Fleck-Byrne, Olivia Cooke. Musik: Lucas Vidal.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar