søndag den 8. februar 2015

GRACE: THE POSSESSION er værd at bruge tid på, men du bliver ikke besat af den

Vi har gennem årene fået så mange film om dæmon-besættelser og eksorcisme, at det kan være svært at skelne dem fra hinanden. Derfor er det fint, når instruktører leger med genren og forsøger at gøre tingene på en anden måde. Det kan man opleve i GRACE (eller GRACE: THE POSSESSION) af Jeff Chan. Resultatet er interessant uden at være helt oppe at ringe, men det er bestemt ikke spild af tid at se en film som GRACE.

18-årige Grace er lige startet på universitetet. Med sig hjemmefra har hun en bibel og strenge instrukser fra sin bedstemor om at undgå sex og andre former for synd. Graces mor døde i barselssengen, og den unge pige har aldrig rigtig fundet ud af, hvad der skete med hende. Nervøs og naiv prøver hun at begå sig på universitetet, men hun plages af en indre uro og har mange hallucinationer. Det ender galt, og snart er hun hjemme igen hos sin dybt religiøse bedstemor. Så kører tingene endnu mere af sporet.

Det fascinerende ved GRACE er, at det meste af filmen er skudt fra Graces point of view. Vi er altså ikke i found footage-land, men man har lidt den samme oplevelse, dog uden at billederne er helt så kaotiske. Man ser stort set hovedrolleindehaveren Alexia Fast, når hun kigger sig i spejlet, hvilket umiddelbart virker underligt, men det fungerer faktisk. Det gør så også, at man hen mod slutningen får en fænomenal variant af de ellers så fortærskede eksorcisme-scener - og helt til sidst afsløres det hvis point of view, vi i virkeligheden har set.

GRACE har dog lidt problemer med at komme op i gear, og der mangler noget gedigen uhygge undervejs. En lille håndfuld chokscener er ikke nok, og stemningen bliver ikke så intens og truende, som man kunne ønske det. Den er dog værd at se, fordi den er så anderledes, og med fine skuespillere som Lin Shaye og Joel David Moore er man i godt selskab.

Forsiden af den danske dvd-udgivelse fra Sony Pictures Home Entertainment lokker med, at filmen er "from a producer of SINISTER and executive producer of INSIDIOUS", hvilket virker en kende desperat, når man i stedet kunne have fremhævet skuespillerne. Ganske vist har producenten Brian Kavanaugh-Jones lavet en del gysere, men man kunne måske i stedet have skrevet "med Lin Shaye fra horror-successerne INSIDIOUS og A NIGHTMARE ON ELM STREET" eller noget i den stil. Men nu ved jeg selvfølgelig ikke en bjælde om at markedsføre film. Der er ikke noget ekstramateriale på dvd'en.

GRACE, USA, 2014. Instruktion: Jeff Chan. Medvirkende: Alexia Fast, Lin Shaye, Joel David Moore, Alan Dale, Brett Dier. Musik: Joseph Bishara.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar