onsdag den 18. februar 2015

HONEYMOON: En uhyggelig bryllupsrejse

Mens det etablerede Hollywood virker noget rådvilde, når det gælder horror-genren, og helst vil bruge tid, penge og kræfter på remakes og sequels, så sker der heldigvis mange spændende ting ude blandt de mindre filmselskaber. Selv om budgetterne ofte er små, er der ingen grænser for iderigdommen, og vi får mange seværdige independent-produktioner i disse år. En af dem er HONEYMOON fra den debuterende kvindelige instruktør Leigh Janiak.

Det unge par Bea og Paul er lige blevet gift, og deres bryllupsrejse går op til Beas families sommerhus ved en sø i Canada. Sæsonen er ikke i gang endnu, så de er stort set alene i området. Dog oplever de noget underligt i en restaurant, hvor en af Beas gamle bekendte er voldelig og afvisende. En nat forsvinder Bea ud i skoven, og efter lang tids søgen finder Paul hende nøgen og forvirret. I første omgang bliver episoden stemplet som søvngængeri, men i de kommende dage bliver Bea stadigt mere fraværende og underlig. Paul føler et stik af jalousi og tror, at hun i hemmelighed ser sin gamle bekendte fra restauranten - men han må snart erkende, at der foregår mere uhyggelige ting.

Der er reelt kun fire medvirkende i HONEYMOON, hvoraf vi ser de to hovedpersoner det meste af tiden. Heldigvis spilles de af gode navne som Rose Leslie og Harry Treadaway, der begge disker op med et ekstremt nærvær og derfor kommer til at virke meget troværdige. Rose Leslie vil mange kende som den stærke og selvstændige Ygritte i TV-serien GAME OF THRONES, mens vi her ser hende i en mere sårbar rolle. Det klarer hun perfekt.

Selve mysteriet i HONEYMOON byder ikke på de store overraskelser, men det gør ikke så meget, fordi selve historien er så creepy. Der er hele vejen igennem en foruroligende og nervepirrende stemning, der ikke kræver billige snyde-chok og andre tarvelige tricks. Nogle vil måske mene, at der sker for lidt, men sådan oplever jeg det slet ikke. HONEYMOON leverer i den grad varen, men den gør det på en måde, som vi ikke ser det i de trætte Hollywood-produktioner.

Læg hertil, at det tekniske niveau hele vejen rundt er tårnhøjt på trods af det beskedne budget, og at den fine musik af Heather McIntosh også er et plus. Jeg så HONEYMOON på dansk Netflix.

HONEYMOON, USA, 2014. Instruktion: Leigh Janiak. Medvirkende: Rose Leslie, Harry Treadaway, Ben Huber, Hanna Brown. Musik: Heather McIntosh.

2 kommentarer:

  1. Lyder som om hans kæreste er blevet besat ude i skoven. Har lige købt netflix men synes det er mange gamle gyser film fra 90eren og opefter. Hvornår bliver IMDB til en streaming service, så vi kan se alle film istedet for?

    SvarSlet
    Svar
    1. Man kan se masser af film på IMDb - det er dog især ældre film i public domain samt et hav af kortfilm.

      Slet