torsdag den 26. februar 2015

NR. 7: Dansk gyser-serie er RIGET for børn

Der holdes seance i den skumle gymnastiksal. Foto: Martin Dam Kristensen/DR
Tegneren, forfatteren og instruktøren John Kenn Mortensen er en flittig herre, der tilmed er vild med gyserfilm - så vild, at han har skabt en horror-serie for børn til DR Ultra. Den hedder NR. 7. Selv om vi her ikke møder de ekstremt skræmmende og fascinerende monstre, der befolker tegnerens post-it-blokke, så er der alligevel garanti for både chok og gåsehud, når man ser de seks afsnit, serien består af.

Ole bor sammen med sin mor og sin autistiske lillesøster Agnes et sted i Danmark. Ole bedste ven Jamie er besat af det overnaturlige, og da Agnes en morgen proklamerer, at der vil ske en ulykke i "det store rum", tager Jamie det som et varsel. Samme dag eksploderer et gasrør i skolens gymnastiksal, og det skal selvfølgelig undersøges nærmere. Jamie mener at have set - og filmet - et spøgelse i gymnastiksalen, men da beviset befinder sig på en mobiltelefon, der bliver overpisset og smadret af nogle bøller, må der tages andre metoder i brug for at komme ind på livet af skolens hemmeligheder.

Det er især karakteren Ole, der filmer hele tiden. Foto: Martin Dam Kristensen/DR
Det er altid en balancegang at lave gys til børn. Selv om mange børn elsker en god skrækfortælling, så kan det på en ene side hurtigt blive for plat og på den anden side blive alt for voldsomt. Nogle har måske sneget sig til at se SAW og mere fra samme blodige skuffe, og det er fint nok, hvis de kan holde det ud. Men for en del betyder det nok noget, at gyset har et passende niveau, og at de kan se det uden hele tiden at skulle holde øje med om deres forældre opdager, at de ser det. NR. 7 befinder sig i hvert fald i den mildere ende af skalaen, men serien har bestemt sine skræmmende højdepunkter.

Ole har masser af seje filmplakater på sit værelse. Foto: Martin Dam Kristensen/DR
NR. 7 er lavet som found footage, hvor det især er drengen Ole, der leverer optagelserne, fordi han er ved at lave en dokumentar om livet i Udkantsdanmark. Hans værelse er i øvrigt plastret til med filmplakater. Jamie drømmer til gengæld om at kunne dokumentere de paranormale fænomener, og her får han god hjælp fra Ole, der er velforsynet, når det gælder aflagte kameraer og mobiltelefoner. Undervejs får vi selvfølgelig en del hvorfor filmer du det?-replikker, men det kan nok ikke undgås. Skuespillerne gør det godt - både de store og de små, selv om Martin Hempel Barkholt måske lige kammer lidt over i rollen som Jamie. Men børnene er under alle omstændigheder skildret væsentlig mere realistisk og nuanceret, end man oplever det i f.eks. KRUMMERNE eller Dennis Jürgensens bøger.

Skolens kælder gemmer på mange hemmeligheder. Foto: Martin Dam Kristensen/DR
Store dele af handlingen i NR. 7 foregår i en kælder, og i begyndelsen af hvert afsnit dukker John Kenn Mortensen op med en lille intro, mens han går i en skummel gang. Det virker helt Lars von Triersk, og man får en oplevelse af, at dette er en slags RIGET for børn; især fordi instruktøren bruger en sætning som "mig bekendt er der i hvert fald aldrig nogen, der er døde af et enkelt lille mareridt" som et gennemgående slogan. Det er rigtig fint. Og så skal jeg lige nævne, at selv om NR. 7 ikke er proppet med lårklaskende humor, så glæd dig til scenen med nødderne - den er ganske enkelt verdensklasse.
 
NR. 7, Danmark, 2015. Instruktion: John Kenn Mortensen. Medvirkende: Albert Rudbeck Lindhardt, Martin Hempel Barkholt, Emma Emilia Carla Rasmussen, Liv Brandorf, Trine Appel.

2 kommentarer:

  1. Man kan se den her:
    https://www.dr.dk/tv/se/boern/ultra/nr-7-tv/nr-7-1

    SvarSlet
  2. Aldrig nogen der er døde af et enkelt lille mareridt??? Sig det til de unge fra Elm Street...

    SvarSlet