lørdag den 21. marts 2015

GRIZZLY: Blodtørstig bjørn går amok

Bjørne er ikke blandt de dyr, der har gjort sig mest bemærket i skrækfilmens verden, men der findes dog eksempler så som William Girdlers GRIZZLY fra 1976. Et eller andet sted i mine bunker har jeg også den elendige TV-produktion GRIZZLY RAGE fra 2007 liggende, men nu er der kommet endnu en titel til. Den hedder også GRIZZLY, mens arbejdstitlen var ENDANGERED, og alternativt er den kendt som RED MACHINE. GRIZZLY er instrueret af David Hackl, der har arbejdet på flere af SAW-filmene og som var instruktør på kapitel fem i den blodige serie om Jigsaw. Men nu er han rykket ud i den vilde natur.

Rowan er blevet prøveløsladt, og vender hjem til byen i Alaska, hvor han voksede op. Her vil han prøve at finde en gammel kammerat, der er blevet væk i skoven. Rowans bror Beckett arbejder som vicesherif, og han bliver hurtigt involveret i eftersøgningen ude i vildnisset, fordi Becketts naturinteresserede kone Michelle heller ikke er vendt hjem. Og da de finder de flænsede rester af et par gutter, der ulovligt har forsøgt at fælde nogle træer, går det op for dem, at der er en blodtørstig grizzlybjørn løs i området.

Efter uanede mængder af billige dyregysere fra den amerikanske TV-kanal Syfy, er det lidt af en overraskelse at se en film i genren, der har kostet noget mere end en bøjet femøre at lave. Budgettet har efter sigende været omkring ti millioner dollar, og selv om det ikke er prangende, så er vi bare i en anden liga end f.eks. SHARKTOPUS. GRIZZLY leverer til en vis grad varen, og man er godt underholdt, selv om manuskriptet ikke helt hænger sammen og er læsset til med klicheer.

Det er især i scenerne med den blodtørstige bjørn, at filmen kommer op i gear, og så kan man leve med, at vi undervejs får lidt for meget sødsuppe-drama, hvor personerne kommer ind på livet af hinanden. Filmen er ikke vildt splattet (i USA har den fået en PG-13-rating), men der er et par effektive øjeblikke med blod og gru. Bjørnen spilles af den veltrænede Bart, der har medvirket i flere film, og først i det store klimaks må man for alvor gøre brug af computer-effekter; desværre af den knap så overbevisende slags.

Holdet af skuespillere er imponerende, hvor især Billy Bob Thornton stjæler alle de scener, han medvirker i. Scott Glenn kører lidt mere på autopilot, mens Thomas Jane er noget firkantet i begyndelsen af filmen, men han bliver mere fri og velfungerende i rollen i samme sekund, at handlingen rykker ud i den store skov. Som to stærke kvinder ses Michaela McManus og Piper Perabo.

GRIZZLY er en OK B-film, og den kan anbefales, hvis man lider af en overdosis SNARKNADO og andre film fra samme tilbudshylde. Jeg så GRIZZLY på den tyske Blu-ray fra Splendid Film, Der er ikke noget ekstramateriale på skiven.

GRIZZLY, USA-Canada, 2014. Instruktion: David Hackl. Medvirkende: James Marsden, Billy Bob Thornton, Piper Perabo, Thomas Jane, Scott Glenn. Musik: Marcus Trumpp.

4 kommentarer:

 1. "The Edge" fra 1997 med ingen ringere end Anthony Hopkins er også en thriller hvor
  en gruppe mennesker på udflugt i ødemarken jages af en dræber bjørn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den har jeg aldrig set, men det kunne da være, at man skulle tage sig sammen, selv om den genremæssigt er i en anden boldgade.

   Slet
 2. Hej Søren: Kan du sige om denne Grizzly udkommer på dvd og blu ray herhjemme?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør den formentlig en dag, men den er ikke engang blevet udgivet i USA endnu, så det er lidt underligt.

   Slet