søndag den 15. marts 2015

Kan du huske de gode gamle dage ... dengang vi ikke vidste, at SAW-filmene ville blive et fænomen?

Jeg bladrede igennem en stak ca. ti år gamle numre af FANGORIA, og faldt over denne annonce, der reklamerer for SAW II. I det samme nummer kunne man læse de første nyheder om filmen, der skulle have premiere lidt senere på året. Dengang var der nok ikke nogle, der havde forestillet sig, at serien ville ende med at blive en af de mest populære og succesfulde horror-franchises med en ny film hvert eneste år og en astronomisk omsætning i biograferne.

Nu er SAW lidt unik, fordi filmene kom som på samlebånd, indtil folkene bag blev fanget i deres egen fælde og måtte erkende, at de havde slidt serien op med stadigt mere absurde manuskripter, men filmene fik en enorm indflydelse. Det kan man blandt andet se på de mange gysere, der læner sig op ad SAW-filmenes succes ved at være inspireret af dem eller ved direkte at kopiere dem.

Det kunne man så ikke vide der for ti år siden, hvor man blot var nåede til 2'eren, og selvfølgelig er det umuligt at forudsige hvilke film, der pludselig bider sig fast og bliver spyttet ud i en lind strøm med tal eller romertal i titlerne. Men i dag kan vi nok ikke forestille os en verden, hvor de ikke eksisterede. Nogle fans kan sagtens undvære de makabre SAW-film, men hvad nu hvis vi f.eks. aldrig havde fået FRIDAY THE 13TH, HALLOWEEN eller A NIGHTMARE ON ELM STREET og alle deres efterfølgere? Eller hvis Universal aldrig var begyndt at lave monsterfilm i 30'erne, eller hvis Hammer ikke havde kastet sig over gyset i 50'erne. Så havde meget set anderledes ud.

En overgang så det ud som, at det var PARANORMAL ACTIVITY-serien, der ville overtage førertrøjen fra SAW, men den har lidt mistet pusten, fordi premieredatoen på kapitel 5 rykkes rundt hele tiden. INSIDIOUS er nået til kapitel 3, men vil nok aldrig komme til at dominere. Men ellers kan vi bare gætte på hvilke film, der om ti år vil have en lang række af fortsættelser, vi kan stille op på hylden.

På den samme hylde vil selvfølgelig også være alle de mange enkeltstående film, der aldrig får og som slet ikke har brug for fortsættelser. Dem laves der heldigvis rigtig mange af, og det er en god ting. Ingen ved deres fulde fem tror vel på, at en fremragende film som THE BABADOOK får en fem-seks sequels. Men hvem ved ... måske er den næste gyser, du ser, lige præcis den, der sætter sig solidt på tronen, og som du i de kommende år kan se den ene fortsættelse efter den anden til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar