torsdag den 30. april 2015

THE PYRAMID: Fanget af egyptiske rædsler

Egyptens tusindårige kultur med pyramider, mumier, statuer, guder og alverdens hemmeligheder er dybt fascinerende, og det er ikke så underligt, at det har inspireret til mange historier i fiktionens verden. Blandt disse er selvfølgelig de klassiske horror-fortællinger, hvor mumierne vækkes til live og stavrer rundt som knastørre zombier i deres støvede bandager. Hollywood drages stadig mod de egyptiske mysterier, og et af de seneste eksempler på dette er THE PYRAMID.

Et hold arkæologer ledet af far og datter, Miles og Nora Holden, har fundet en meget usædvanlig pyramide. Den har tre sider i modsætning til pyramiderne ved Giza, der har fire sider. Uroligheder i landet er tæt på at tvinge dem til at forlade udgravningsstedet. De sender dog en kamera-robot ind i pyramiden, men da den væltes omkuld af noget ukendt, beslutter Holdens sig for at undersøge sagen. Med sig har de Noras kæreste Zahir og dokumentaristerne Sunnie og Fitzie, der filmer det hele.

THE PYRAMID er instrueret af Grégory Levasseur, der i mange år har lavet film sammen med barndomsvennen Alexandra Aja. Han har skrevet manuskripter, produceret og været second unit director på film som f.eks. HAUTE TENSION, THE HILLS HAVE EYES og MIRRORS, men her er det første gang, at han selv sidder i førersædet. Man kan fornemme, at han er professionel, for THE PYRAMID er solidt skruet sammen, og skuespillerne virker som om, at de er tændte og tror på opgaven. Men Levasseur har tydeligvis ikke fundet sin egen stil endnu, og der mangler noget nerve og uhygge i det, der dybest set er en B-film med et hæderligt budget.

Man skulle tro, at dette er endnu en found footage-film, men det er ikke hele sandheden. Dele af THE PYRAMID består af det, der optages af karaktererne, mens resten er lavet som en "rigtig" film. Man bliver dog snydt af, at disse optagelser også har karakter af at være håndholdte og dokumentaristiske, så hele filmen opleves reelt som found footage. Det er selvfølgelig et stilistisk og måske også økonomisk valg, men det kommer til at virke lidt kikset.

Jeg spoiler ikke for meget ved at afsløre, at truslen i THE PYRAMID ikke stammer fra mumier, og at man i filmen oplever nogle ganske originale monstre. Som sagt kniber det lidt med uhyggen, og i længden bliver det træls at se personerne rende rundt i støvede gange og tunneler, der ligner hinanden. Så man kan ikke beskylde THE PYRAMID for at være en vellykket film, men den er heller ikke det værste, der findes på markedet.

THE PYRAMID er ude her i landet som video-on-demand. Jeg så den på Blockbuster.

THE PYRAMID, USA, 2014. Instruktion: Grégory Levasseur. Medvirkende: Ashley Hinshaw, Denis O'Hare, James Buckley, Amir K, Christa Nicola. Musik: Nima Fakhrara.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar