Selv om dinosaurerne uddøde for 65 millioner år siden, så har de fået nyt liv i filmens verden. Allerede i 1914 fik Winsor McCay dinosauren Gertie til at spankulere rundt i en tegnefilm, og siden var det stop-motion-pionerer som Willis O'Brien og Ray Harryhausen, der vakte fortidens giganter til live igen, mens man i japanske skræk- og science fiction-film fik en forkærlighed for at pakke skuespillere ind i monster-dragter og lade dem stavre rundt i model-landskaber, der blev smadret til uigenkendelighed.
Med Steven Spielbergs JURASSIC PARK fra 1993 nåede genren et helt nyt niveau med sin unikke blanding af computer-skabte effekter og imponerende animatronic-dinoer i fuld størrelse. Filmen blev et kæmpe hit, og den blev senere fulgt op af Spielbergs egen THE LOST WORLD; JURASSIC PARK fra 1997 og Joe Johnstons JURASSIC PARK III fra 2001. Siden har der været stille i den spektakulære forlystelsespark/zoologiske have, men nu er der sandelig kommet liv igen.
Mange år efter, at bæsterne i John Hammonds oprindelige park overtog det hele, er Jurassic World et populært turistmål, hvor tusinder af mennesker kan gå på opdagelse i fortidens verden. For at holde besøgstallet oppe er det dog vigtigt med nye attraktioner, og det seneste spring fremad er en dinosaur, der aldrig har eksisteret i virkeligheden, men som er et mix af lidt af hvert. Indominus rex er navnet, og den er større og vildere end en Tyrannosaurus rex.
Parkens manager Claire har travlt med at overbevise sponsorer om, at det er en god ide at skyde penge i den nye dino, der allerede er brygget sammen og som gnavent går rundt i sit indelukke; langt væk fra publikum. Imens har Claire fået besøg af sine to nevøer Zach og Gray, men hun har ikke tid til at tage sig af dem - især ikke da parkens ejer kræver at få foretaget en sikkerhedsvurdering af den nye dinos indelukke. Claire beder den tidligere marinesoldat Owen om at hjælpe sig - han har et ganske særligt tag på dinoer, og har i et andet projekt på øen fået "tæmmet" fire velociraptorer. Men Indominus rex vil ikke lade sig tæmme, og det varer ikke længe, før alt er kaos.
JURASSIC WORLD er instrueret af den forholdsvis ukendte Colin Trevorrow, og han har været med til at skrive manuskriptet sammen med tre andre. Så har vi seks mennesker i diverse producent-roller, og de har formentlig også haft en del at skulle have sagt. Sådan er det med disse popcorn-film med et stort budget - de laves af en komite og er ikke et unikt og banebrydende kunstværk fra en fantasifuld auteur.
Men der er trods alt grænser for hvor meget af hjernen, der skal parkeres ude i biograf-foyeren, når man ser sådan en film, og jeg må sige, at de forlanger en del af publikum med JURASSIC WORLD. Manuskriptet er en rodebutik af tilfældige ideer. hvor de fleste er dumme eller dårlige. Jo, man er godt underholdt i de to timer, filmen spiller, men det er som om at kigge på et puslespil, hvor man sagtens kan se, hvad billedet skal forestille, men hvor brikkerne alligevel ikke passer helt sammen.
JURASSIC WORLD føles lidt som et remake af JURASSIC PARK, hvilket understreges af de utallige visuelle hints til den første film. At vi også skal trækkes med irriterende børn og andre kendte elementer giver på ingen måde en oplevelse af, at vi har med en frisk og ny vision at gøre. De fleste af skuespillerne er lige så interessante som en sjaskvåd papkasse, men nu forventes der heller ikke ret meget af dem, andet end at de skal stirre og løbe. En romance, der virker desperat og påklistret, hjælper heller ikke på det samlede indtryk - det gør de alt andet end skurkagtige skurke heller ikke.
Rent genre-mæssigt er JURASSIC WORLD et action-eventyr, krydret med noget science fiction og en snert af horror. Enhver film med dinosaurer, der jagter og æder mennesker, er horror i min bog, men selv om en arm gnaves af, og folk ædes levende og blodet sprøjter en smule, så har filmen ikke fokus på at være en gyser. I de få øjeblikke, hvor man kunne have lavet en chokscene, så er udførelsen så kluntet, at chokket udebliver.
Men JURASSIC WORLD er god underholdning på sine helt egen tåbelige facon, og den er ekstremt flot at se på. I enkelte øjeblikke er den endda sublim, som f.eks. i scenen, hvor et stort publikum overværer, hvordan en undervands-dinosaur bliver fodret (selvfølgelig til tonerne af John Williams' oprindelige JURASSIC PARK-tema). Det er ren film-magi. Men den kunne have været så meget bedre, hvis man havde strammet op på manuskriptet, og satset på at fortælle noget nyt i stedet for bare at fortælle den samme historie igen-igen. Jeg så JURASSIC WORLD i 2-D i biografen, men den er også tilgængelig i 3-D og IMAX 3-D.
JURASSIC WORLD, USA, 2015. Instruktion: Colin Trevorrow. Medvirkende: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Irrfan Khan, Vincent D'Onofrio, Ty Simpkins. Musik: Michael Giacchino.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar