tirsdag den 15. september 2015

UNFRIENDED: Her er cyberstalkeren, du for alt i verden ikke vil være venner med

Mobning er et udbredt problem; ikke bare i skolerne, men også på arbejdspladser og i andre sammenhænge. Det nye er, at nettet og de sociale medier har skabt nogle andre platforme, hvor mobningen kan finde sted, og ofrene kan risikere at blive forfulgt døgnet rundt. Sådan var det for stakkels Laura Barns, der måtte se sig udstillet på en pinlig video fra en fest. Videoen røg på YouTube, og så tog drillerierne fart. Til sidst kunne Laura ikke klare det mere, og hun begik derfor selvmord ... hvilket selvfølgelig også blev filmet af en eller anden.

På årsdagen for Lauras død sidder hendes barndomsveninde Blaire Lily og skyper med sin kæreste Mitch. Senere blander tre af deres venner, Jess, Ken og Adam, sig i samtalen, men underligt nok er der en anonym bruger med i deres gruppeopkald. Trods flere forsøg på at smide den mystiske "billie227" ud af deres Skype-samtale, lykkes det ikke. Og det hele begynder for alvor at blive urovækkende, da den anonyme bruger vil tale med dem om Lauras selvmord - og det er tydeligt, at "billie227" har en dagsorden, og at vedkommende vil have de fem venner til at gøre nogle bestemte ting. Nogle alt andet end rare ting.

UNFRIENDED er en meget usædvanlig gyser, fordi den tager tanken om found footage et skridt videre. Alt, hvad vi ser i filmen, er det, der sker på Blaire Lilys computerskærm: Skype-opkald, Facebook, sms-beskeder, valg af musik, hun hører, chats, surfing på nettet og så videre. Det lyder lidt syret, men det fungerer faktisk, selv om man lige skal vænne sig til, at der pludselig kan ske noget vigtigt nede i bunden af billedet, mens man egentlig koncentrerer sig om at følge med i personernes samtale.

Det er et kæmpeplus, at de programmer og tjenester, de unge medvirkende bruger, er dem, vi allesammen kender. Vi har i utallige Hollywood-film set alle mulige kluntede forsøg på at illustrere, hvordan det f.eks. ser ud, når man søger på nettet, hvilket ikke altid har lignet det, der blev brugt ude i den virkelige verden. Men her får vi præsenteret Skype, Google, YouTube, Facebook og det hele på en særdeles realistisk måde, og det bidrager i høj grad til, at man lever sig ind i historien.


UNFRIENDED er ganske vist mere fascinerende end egentlig uhyggelig, men når det onde slår til, så er scenerne ganske effektive. Alle personerne spiller fint, og de er ikke helt så irriterende, som man har set det i andre ungdoms-gysere. Kun i en scene, hvor de af den anonyme Skype-bruger er blevet tvunget til at spille et spil, kammer det lidt over, men man føler virkelig, at de har levet sig ind i deres roller. Filmen er i øvrigt blevet til i nogle meget lange takes, hvor skuespillerne har spillet hele manuskriptet igennem fra start til slut - krydret med deres egne improviserede replikker.

Samlet set er UNFRIENDED et eksperiment, der næsten lykkes. En anderledes gyser, der er værd at bruge tid på, men det måtte gerne have været lige en anelse mere nervepirrende. Jeg så filmen på den engelske Blu-ray fra Universal. Der er intet ekstramateriale på - til gengæld er der danske undertekster..

UNFRIENDED, USA, 2014. Instruktion: Levan Gabriadze. Medvirkende: Shelley Hennig, Moses Storm, Heather Sossaman, Matthew Bohrer, Courtney Halverson.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar