lørdag den 10. oktober 2015

R.L. Stines GÅSEHUD vender tilbage på dansk

R.L. Stines GOOSEBUMPS lever og har det godt. Siden den første bog blev udgivet i USA i 1992, er det væltet ud med titler til glæde og gys for børn i hele verden. Også i Danmark har vi haft GOOSEBUMPS-feber. Et par titler kom ud i midt i 90'erne uden at bide sig fast, men fra 1999 og frem gik det stærkt. 44 titler nåede at komme fra Borgens Forlag under den danske fællestitel GÅSEHUD, og hele 350.000 bind skulle være blevet solgt herhjemme i den periode.

I 2009 forsøgte Borgen sig med med de 12 bind i serien GÅSEHUD HORRORLAND, og i den forbindelse blev flere af de gamle titler genoptrykt som GÅSEHUD CLASSIC. Siden har der været stille omkring bøgerne, i hvert fald på dansk, selv om den myreflittige R.L. Stine trofast har skrevet videre i USA og har fået udgivet bog efter bog i diverse serier. Og selv den dag i dag udkommer GOOSEBUMPS ovre på den anden side af Atlanten.

Men nu melder Gyldendal sig på banen, og de har nu genudgivet fem af R.L. Stines klassiske GOOSEBUMPS-bøger, og der skulle være flere på vej. De fem titler er DUKKERNES NAT, MONSTERBLOD, MIN NABO ER ET SPØGELSE, DEN FORHEKSEDE MASKE og VARULVEN FRA FEBERSUMPEN. Anledningen til genudgivelsen er selvfølgelig den nye biograffilm med Jack Black i hovedrollen. Selv om denne lige har fået skubbet sin danske premiere til slutningen af januar, så ændrer det ikke noget ved, at der formentlig er en helt ny generation af unge læsere, der aldrig har været i nærheden af en R.L. Stine-bog, og derfor med glæde vil kaste over disse genoptryk. Bøgerne er i øvrigt nogle lækre hardcover-udgaver.

Jeg var faktisk ikke klar over, at GÅSEHUD ville vende tilbage til det danske marked, men i går blev jeg ringet op af P1 EFTERMIDDAG, der ledte efter GOOSEBUMPS-fans. En sådan kunne jeg ikke lige levere, men jeg endte så selv med at blive interviewet til radioen om R.L. Stine og hans fascinerende univers af monstre, uhyggelige bugtalerdukker, skræmmende masker og andre makabre ting. Jo, GOOSEBUMPS lever og har det godt. 

3 kommentarer:

 1. Jeg læser ikke bøgerne, men jeg har da et par af de små episodefilm, der udkom på dansk VHS. Og cool at du kom i radioen igen. xD
  Jeg vil lige checke, om det er noget, der kan høres online.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan det. Ud over, at man kan hente det som podcast, så er der også en mulighed via dette link. Man skal ca. 20 minutter ind i udsendelsen.

   Slet