torsdag den 11. august 2016

Monstret fra sumpen vender tilbage

Blandt de mange figurer i skræk-tegneseriernes verden er Swamp Thing nok en af de mærkeligste. Det var helt tilbage i 1971, at det skræmmende væsen, der engang havde været et menneske, vendte tilbage fra sumpen for at hævne det, der var sket med ham. Det skete i en kort historie i DC-hæftet THE HOUSE OF SECRETS med manuskript af Len Wein og tegninger af Berni Wrightson. Året efter fik figuren sit eget hæfte, og her fik vi beretningen om forskeren Alec Holland, der efter en eksplosion falder i sumpen og derefter forvandles til det mystiske væsen.

Siden da er det blevet til utallige hæfter, og flere gange er man startet forfra med et nr. 1. Det troede jeg også, at man havde gjort, da jeg for nogle måneder siden i Fantask så et SWAMP THING nr. 1. Der stod også et par numre mere, så af ren nysgerrighed købte jeg dem. Det viste sig dog at være en planlagt miniserie, der skulle løbe over seks numre, og i de følgende måneder fik jeg samlet dem alle.

Historiens overordnede titel er "The Dead Don't Sleep", og den er skrevet af Swamp Thing-skaberen Len Wein, mens Kelley Jones har tegnet. Der er fuld knald på lige fra starten af, da tingen fra sumpen kontaktes af et forældrepar, som har brug for at hjælp til at finde deres søn, efter at denne har deltaget i et frygteligt eksperiment på det universitet, hvor han går. Det afløses så stille og roligt af en større historie, hvor Swamp Thing møder en vigtig person fra sin fortid. Denne har umiddelbart gode intentioner, men selvfølgelig stikker der noget under.

Jeg var ganske godt underholdt af denne tegneserie, selv om jeg ikke er up-to-date i Swamp Thing-universet, og derfor ikke lige kunne følge alle de ting og personer, der refereres til. Desværre går historien lidt død i de sidste par hæfter. Nok bygges der op til et gigantisk klimaks, men det virker en smule tyndbenet, og man rives ikke helt så meget med som i første del af fortællingen. Men samlet set er det god læsning, og stemningen og tegningerne er et plus. De seks hæfter samles i øvrigt i en trade paperback, som vil være på gaden den 5. oktober.

5 kommentarer:

 1. Så mangler der bare en topløs Adrienne Barbeau i serien :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan den ikke diske op med, men der er en ganske sexet heks.

   Slet
 2. I 1980 (må det have været) blev The Original Swamp Thing Saga udgivet, med cirka 3 historier pr. hæfte/blad. Wrightson and Wein at their best. Den får hele armen, med hekse, vanskabninger, en ond troldmand, en varulv, en patch-work-man (Frankensteins monster), robotter, Batman(!), noget Cthulhu-agtigt og en ægte udenjordisk skabning.
  Farvetilpasningen er rent ad pommeren til, men historierne og tegningerne er helt geniale.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har en hardcover med de første historier, som jeg skal have læst en dag.

   Slet
 3. Noget af det oprindelige af Wrightson kom i.ø. også på dansk i albums fra Runepress (som var Interpresse under dække).

  SvarSlet