tirsdag den 16. august 2016

Send en tanke til Bela Lugosi i dag

I dag er det 60 år siden, at den ungarsk-amerikanske skuespiller Bela Lugosi døde. Torsdag den 16. august 1956 fik han sidst på eftermiddagen et hjerteanfald, mens han lå og sov i sit lejlighed i Los Angeles. Han blev fundet død af sin kone, Hope (den femte i rækken af kvinder i Lugosis liv), da hun kom hjem fra arbejde.

Lugosi blev mindet ved en højtidelighed lørdag den 18. august, hvor hans afsjælede legeme - klædt i en af hans Dracula-kapper - lå til skue i en kiste. Han blev senere begravet på Holy Cross Cemetery i Culver City, Los Angeles. Der er mange myter om begravelsen - en af dem er, at Frank Sinatra skulle have betalt regningen, men det var faktisk Lugosis fjerde kone, Lillian, der betalte for begravelsen og gravstedet, mens Hope betalte for kisten.

En anden historie går på, at Peter Lorre under begravelsen skulle have spurgt Vincent Price: Do you think we should drive a stake through his heart just in case? Intet tyder dog på, at de to horror-skuespillere var til stede ved begravelsen. Til gengæld var instruktøren Edward D. Wood Jr. med, og han brugte optagelser af Bela Lugosi i PLAN 9 FROM OUTER SPACE, da den senere så kultdyrkede film fik premiere i 1959.

Bela Lugosi er først og fremmest kendt for sin rolle i Tod Brownings DRACULA fra 1931, efter at han i flere år havde optrådt i teater-udgaven af den samme historie. Siden fulgte roller i film som THE RAVEN, THE BLACK CAT, WHITE ZOMBIE, SON OF FRANKENSTEIN og THE BODY SNATCHER. Rollerne blev dog mindre og mindre, og det gik ned ad bakke med finanserne og helbredet. Ed Wood fik på sin egen måde Lugosi tilbage som en slags stjerne i sine ubehjælpsomme produktioner, men den 16. august 1956 var det slut. Bela Lugosi blev 73 år gammel.

3 kommentarer:

 1. Lad os se det øjnene: - Lugosi var, i bedste fald og med de mest positive briller skruet fast på næsen, autodidakt. Det er ikke et kains-mærke, men der hører med til historien, at de var i melodramaerne han fandt en plads ( og til forståelsens fremme: - tjek Lucky Luke "Den Hvide Kavalér", for melodramaet i sin essens).
  MEN - thi der et et "men" - Bela Lugosi vil forhåbentlig til stadighed, for altid, blive husket som den der gestaltede Den Blodige Greve, for første gang, ligesom vi må håbe at Boris Karloff (det hed han ikke) for altid vil blive husket som det første cinematografiske Frankensteinmonster (nej, han var ikke!). Ed Wood gjorde ingen skade på Lugosis karriere - og heller ikke noget positivt. Bortset fra et bidrag til Lugosis eftermæle som en balstyrigst og kitchet Blodgreve af Guds nåde. Enhver der vil filmatisere Bram Stokers roman, er nødt til, at tage en beslutning om Bela Lugosis udgave af greven. Så Lugosi gjorde et varigt indtryk - og det bør vi huske på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Han er ikke min favorit blandt de klassiske horror-stjerner, men han gjorde bestemt indtryk.

   Slet
  2. Ikke den store formelle uddannelse, men trods alt små tredive års erfaring da han indspillede Dracula -- herunder en del arbejde for Ungarns nationalteater. Og så femogtyve år mere bagefter. Det var ikke alt sammen lige godt (sådan er lange karrierer) men der var mange perler imellem, heriblandt Dracula. Bed et hvilket som helst barn tale som en vampyr og de vil imitere Bela, om de så ved det eller ej.

   Slet