onsdag den 1. februar 2017

Dario Argentos SUSPIRIA runder de 40

Man kan have mange holdninger til kvaliteten af den italienske instruktør Dario Argentos værker, men der er en håndfuld af hans film, der igen og igen dukker op på diverse "de bedste gysere"-lister - og én af dem er SUSPIRIA. Her følger man den unge Suzy Bannion, der på et danse-akademi i Tyskland oplever alverdens rædsler. Historien er fortalt noget rodet og fragmentarisk, men filmen er et festfyrværkeri af billeder, lyd og spektakulære effekter. Alene det første kvarter er noget af det mest unikke, der er set i genren.

SUSPIRA havde premiere den 1. februar 1977 i Italien, og den kan altså fejre sit 40 års jubilæum. I august samme år nåede den til USA, mens man skulle helt frem til den 13. februar 1981, før SUSPIRA fik en dansk premiere. Det var under titlen CHOKHOUSE, og på den danske plakat promoveres den med følgende ord: Chokfilmen der lå nr. 1 i Japan... - En barsk affære for alle sanser... Helt på højde med TÅGEN og FREDAG D. 13. SUSPIRIA har været udgivet på dvd i Danmark fra On-Air-Video, men det er nok svært at finde den udgivelse i dag.

En nyrestaureret 4K-udgave har åbenbart været vist i Italien i disse dage i forbindelse med jubilæet. Og gennem årene har muligheden for at lave et remake været oppe op vende, men det er først nu, at der skulle være kommet gang i tingene med Luca Guadagnino som instruktør. Om den udgave så vil have den samme styrke som Argentos original, kan man ikke vide, men nu får vi se.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar