lørdag den 6. maj 2017

Denne gyser dukkede lige op fra fortiden

Stephen Lee og Guy Rolfe i DOLLS.
Mens vi venter på ANNABELLE: CREATION kan man selvfølgelig kaste sig over nogle af de andre gysere, der har uhyggelige dukker som omdrejningspunkt. Dem findes der ganske mange af, og den måske mest oplagte af dem alle er Stuart Gordons DOLLS fra 1987, som jeg netop har genset.

Når man tænker på Stuart Gordon, så er det især de H.P. Lovecraft-inspirerede RE-ANIMATOR og FROM BEYOND, som markerer sig med deres vilde splatter-effekter og grænseoverskridende erotiske scener. Her er DOLLS bare en helt anden slags film, fordi stemningen i den er mere drømmende og eventyrlig. Det er ganske enkelt en charmerende skrækfilm.

DOLLS blev indspillet i Italien, og selv om den er lavet før FROM BEYOND, så kom den først ud til publikum noget senere. Man valgte nemlig at lave en masse stop motion-effekter, så dukkerne i filmen kunne fremstå endnu mere skræmmende, og den proces tog tid.

Den danske VHS-udgave med undertitlen DUKKERNE.
Handlingen er enkel: David Bower, hans datter Judy og hans nye kone Rosemary kører fast i deres bil under en storm. De søger ly i et gammelt hus, der viser sig at være ejet af legetøjsmageren Gabriel og hans kone Hilary. Midt under det hele ankommer også den kejtede Ralph, der har to punkede blaffere med. De får alle lov til at blive i det store hus, hvor der er dukker og legetøj overalt. Og Judy er overbevist om, at hun hører stemmer bag nogle af dørene.

Judy spilles af Carrie Lorraine, der er knap så irriterende som flere andre børneskuespillere, man har set, og så er Stuart Gordons kone Carolyn Purdy-Gordon rigtig god i en rolle, hvor hun skal spille arrogant. Men det er Guy Rolfe og Hilary Mason, der stjæler hele showet som det creepy ægtepar, der ejer huset. Filmens beskedne spilletid på omkring fem kvarter er i øvrigt et plus, for manuskriptet kunne næppe holde til mere end det - det er just ikke en kompliceret historie, der fortælles her.

Blu-ray-udgaven fra engelske 101 Films.
Jeg så DOLLS to gange på VHS i sin tid, men først fornylig blev det til et gensyn; denne gang på Blu-ray-udgaven fra engelske 101 Films. Den er jeg rigtig glad for at have i samlingen, for der er ingen tvivl om, at jeg kommer til at se DOLLS igen på et senere tidspunkt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar