søndag den 30. juli 2017

Et nostalgisk kig på GRU ÅRSALBUM

Forside-illustrationen stammer fra det amerikanske magasin NIGHTMARE nr. 4, juni 1971.
Det legendariske danske tegneserie-hæfte GRU udkom med 30 numre i årene 1972-75. Hertil kom fem spin-off-produkter i samme periode og i årene efter, nemlig to GRU-album, et GRU PRÆSENTERER: KLASSISKE GYS - EDGAR ALLAN POE-album, en MINI MINI GRU-pocketbog i serien SERIE-POCKET samt et GRU ÅRSALBUM. Og det er sidstnævnte, det skal handle om her, da jeg forleden tilfældigvis faldt over et eksemplar i et antikvariat.

Et kig på indholdsfortegnelsen.
Forsiden lokker med "100 sider fortættet gru!!", og man måtte dengang slippe 9,85 kroner for at få adgang til løjerne. Jeg købte albummet i sin tid, men det er for længst gået tabt, så det var sjovt at finde det igen. Dog må man sige, at det ikke nødvendigvis var de bedste historier, som redaktionen havde gravet frem til dette album, men nu var de originale blade af og til også en blandet landhandel.

Denne boghandler ligger inde med nogle gode blade.
Man får i alt 11 historier, der er hentet fra Warren Publishing og Skywald Publications' blade og formentlig også fra det spanske magasin DOSSIER NEGRO. Meget få af dem brænder for alvor igennem, og der diskes ikke rigtig op med de store tegnere. Et sjovt indslag er en historie, hvor Fætter Maddike selv er hovedpersonen og i en boghandel præsenteres for de horror-hæfter, som Interpresse udgav på det tidspunkt. Cool er også forside-historien, "Dæmonrockeren spiller op", om en gusten rockstjerne, samt "En armslængde fra døden", der byder på virkelig blodig splatter.

Et kapitel i Per Sanderhages saga "En sag for Luckner".
Man får også tekster og noveller af Erwin Neutzsky-Wulff og Per Sanderhage. Sidstnævnte er blandt andet på banen med en af de klassiske historier om lejemorderen Luckner. Titlen er "Voodoo over Harlem", og her møder vi selvfølgelig zombier. Herlig læsning. Ellers er GRU ÅRSALBUM fyldt ud med en brevkasse samt nogle små vittighedstegninger. Alt i alt er det mere nostalgi end kvalitet, vi får her, men det var nu meget sjovt at læse albummet igen.

Som sagt opsporede jeg GRU ÅRSALBUM i et antikvariat, hvor jeg fik det for bare 60,- kroner - og det er endda et ganske pænt eksemplar. Priserne svinger dog meget for disse gamle ting, og det handler mere om rent faktisk at finde dem ... og så skal man nok slå til, når man ser dem. Og selv om der står nr. 1 på forsiden, så nåede der aldrig at komme flere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar