tirsdag den 5. januar 2021

En anbefaling: FRIGHTFEST GUIDE: MONSTER MOVIES er en herlig hyldest til de fantastiske uhyggelige skabninger ... og hvor du finder dem

Det vrimler med monstre i skrækfilmens verden, og de kommer i alle former og størrelser. Lige fra de små og dæmoniske til de gigantiske og ultimativt destruktive. Alt dette kan man (næsten) læse om i Michael Gingolds fagbog FRIGHFEST GUIDE: MONSTER MOVIES - en præstation af 200 forskellige monsterfilm lanceret i årene 1920 til 2017. Bogen udkom i 2017 på forlaget FAB Press

Når jeg skriver næsten, er det forbi forfatteren har været nødt til at begrænse sig i forhold til, hvilke monstre der er kommet med. Vampyrer, zombier og varulve ser man for eksempel ikke meget til, og det hedder sig i bogens introduktion, at hvert af disse emner kunne fylde hver deres egen bog. Siden er der så netop kommet en FRIGHTFEST GUIDE: WEREWOLF MOVIES, og man kunne forestille sig, at kommende titler vil handle om henholdsvis vampyrer og zombier.

Men trods diverse benspænd er det er meget bredt felt af monstre, Gingold disker op med i denne ekstremt underholdende og meget letlæste bog. Ikke mindst har han en knastør humor, der er meget befriende. Nu er Michael Gingold en af de gode skribenter i branchen med årtiers erfaring, hvor man nok især husker ham fra FANGORIA - men det er helt utroligt, hvor meget han har bidraget til.

De fantastiske skabninger findes selvfølgelig i mange genrer, og bogen dækker blandt andet også eksempler fra fantasy og science fiction - men en overvejende portion er af den skræmmende art: Så vi møder Frankensteins monster, Godzilla, King Kong, alskens gigantisk kryb fra 50'ernes atombombe-film og meget andet godt. Teksterne er korte uden tunge analyser, så de fungerer som inspiration - og man får lige tjekket af undervejs, at der stadig er meget godt, man ikke har fået set.

Og så er disse FrightFest-bøger et visuelt festfyrværkeri med masser af plakater og stills - præsenteret i et særdeles indbydende layout. Denne bog får hermed min varmeste anbefaling. Jeg har tidligere læst de to bind, der handler om exploitation og spøgelsesfilm, og nu ser jeg frem til at læse den om varulve.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar