mandag den 13. april 2020

FRIGHTFEST GUIDE: EXPLOITATION MOVIES er frustrerende læsning men flot at bladre igennem

FrightFest er den mest kendte genrefilm-festival i England, og måske kan den i år fejre sit 21 års jubilæum, hvis ikke covid-19-situationen sætter en stopper for det skræmmende arrangement, der er planlagt til at finde sted sidst i august. Selv har jeg desværre aldrig været derovre til en af deres festivaler, men det må blive engang, når verden måske vender tilbage til en eller anden form for normalitet. FrightFest har dog blandt andet kastet et spinoff-produkt af sig i form af en serie bøger kaldet FRIGHTFEST GUIDE, som udgives af special-forlaget FAB Press.

Emnerne har indtil videre været "exploitation movies", "monster movies", "ghost movies" og "werewolf movies", og her får I et par ord om FRIGHTFEST GUIDE: EXPLOITATION MOVIES, som jeg lige er blevet færdig med at læse. En egentlig anmeldelse bliver det ikke til, da hovedparten af de film, der omtales i bogen, ikke er horror.

Bogen er forfattet af Alan Jones, der i årtier har været en fremtrædende figur i det engelske genre-miljø. Han har skrevet flere bøger og et hav af anmeldelser og artikler - og så ser man ham ofte på ekstramaterialet på diverse dvd- og Blu-ray-udgivelser; enten i interviews eller på kommentarlydsporet. Og så er han en af initiativtagerne til FrightFest.

FRIGHTFEST GUIDE: EXPLOITATION MOVIES indledes med en slags A-Z-leksikon over genren med korte tekster som dækker f.eks. "blaxploitation", "cannibalism", "krimi", "mad doctors" og "women in prison", og så får man mini-omtaler af 200 udvalgte film - præsenteret i kronologisk rækkefølge startende med AFRICA SPEAKS fra 1930 til TENEMENT fra 1985. Der er vildt mange sexploitation-film blandt dem og som sagt er horror kun forholdsvis sporadisk præsenteret. Desværre er Alan Jones i dette tilfælde en kringlet skribent at læse, og han har rigtig travlt med at nævne alle de andre film, som diverse instruktører og skuespillere er kendt for. Et eksempel fra teksten om MACABRE fra 1980:

"Just like his father, maestro Mario Bava, was rewarded for saving I VAMPIRI/THE DEVIL'S COMMANDMENT (1957) when director Riccardo Freda walked out, his son Lambero attracted financing for his feature debut when he helped ailing Mario complete his last movie SHOCK/BEYOND THE DOOR II (1977). From the Avati brothers, Pupi and Antonio (of LA CASE DALLE FINESTRE CHE RIDONDO/THE HOUSE WITH THE LAUGHING WINDOWS, 1976, fame), to be precise who also felt his assistant direction on their production of Mario Lanfranchi's IL BACIO/THE KISS (1974) saved it from being a complete write-off".

Det er en kende frustrerende, og det er lidt som om, at Jones ikke kan holde fokus. Nørd-niveauet er højt, men teksten kan også blive så informations-tung og med så mange indskudte sætninger og parenteser, at man som læser ikke kan følge med. Men man bliver dog introduceret til et væld af film, man dårligt nok vidste eksisterede. Som bog betragtet er FRIGHTFEST GUIDE: EXPLOITATION MOVIES dog en fornøjelse at bladre igennem. Layoutet er suverænt lækkert med masser af stills og plakater, som teksten smyger sig rundt om. Det er virkelig flot og det gør, at jeg trods alt er glad for at have bogen stående.

Jeg har tidligere læst FRIGHTFEST GUIDE: GHOST MOVIES af Axelle Carolyn, og den er bygget op efter samme model. Men den er bare så meget bedre skrevet, så den kan jeg anbefale. Og jeg bestiller inden så længe monster- og varulve-bogen. FAB Press har nemlig været så lusket, at de har nummereret bøgerne øverst på ryggen, så man er selvfølgelig nødt til at have dem alle. FrightFest-guiderne er udgivet både i paperback og i hardback - hvis man vil have sidstnævnte, skal man bestille dem direkte fra forlagets hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar