torsdag den 4. januar 2018

Horror-biblioteket: Allan Eyles, Robert Adkinson, Nicholas Fry, Jack Hunter (red.): HOUSE OF HORROR: THE COMPLETE HAMMER FILMS STORY

Nørd-info: På ryggen af bogen er titlen HAMMER FILMS - THE HOUSE OF HORROR.
I enhver snak om klassiske horrorfilm med især vampyrer eller doktor Frankensteins bizarre kreationer som omdrejningspunkt vil man uden tvivl på et eller andet tidspunkt komme omkring en eller flere titler fra Hammer Films - det legendariske engelske filmselskab, der i 50'erne, 60'erne og 70'erne skabte en stribe af genrens mest elskede titler. Talrige bøger er udgivet om emnet, men her skal det handle om HOUSE OF HORROR: THE COMPLETE HAMMER FILMS STORY, der er redigeret af Allan Eyles, Robert Adkinson, Nicholas Fry og Jack Hunter. Første udgave udkom i 1973 fra Lorrimer Publishing, men den, jeg har stående på reolen, er udgivet i 1995 af Creation Books.

Bogen indledes med fire interviews med navne, der i den grad er forbundet med Hammer, nemlig producenten og instruktøren Michael Carreras, instruktøren Terence Fisher og skuespillerne Christopher Lee og Peter Cushing. Selv om de ikke fylder det store, når man tæller sider, er det noget af det bedste i bogen. Her kan man f.eks. læse, at det var lidt af et tilfælde, at Fisher kom til at lave THE CURSE OF FRANKENSTEIN, fordi han ifølge sin kontrakt skulle lave en film for Hammer og her var Frankenstein tilfældigvis det næste på programmet.

Bogen er rigt illustreret.
Om rollen som Dracula fortæller Christopher Lee, at "I think he's a very sad person. He's not a hero, but an anti-hero in many ways. He has tremendous ferocity and power, but he doesn't always have it under control. It is a difficult feat for an actor to make him believable; for an hour and a half the audience is looking at something they know can't happen and are believing that it can". Og Peter Cushing bemærker: "Give up playing Van Helsing in the Draculas? Over my dead body".

Første kapitel er beretningen om Hammers historie, og det giver et fint overblik. Måske er det en kende misvisende, at det illustreres med en plakat for WHEN THE EARTH CRACKED OPEN - en film, Hammer aldrig fik lavet. Filmen nævnes først i efterordet. Derefter følger en stribe kapitler med diverse temaer, nemlig "Science Fiction & Lost Worlds", "Frankenstein & Other Horrors", "Dracula & the Vampires" og "Psychos & Satanists".

Enkelte sider byder på plakater i farver.
Man kommer godt rundt om de mange titler i de enkelte kapitler, men skrivestilen er lidt mekanisk og telegram-agtig. Det er mest noget med at nævne filmens titel og fortælle lidt om handlingen og de vigtigste involverede foran og bag kameraet. Trivia og sjove anekdoter flyder det ikke med, og derfor bliver denne del af bogen en smule triviel. Men det er selvfølgelig interessant at læse om de mange Frankenstein- og Dracula-film. En del spændende illustrationer i sort-hvid får man også. Undervejs er der også otte lidt tilfældigt valgte Hammer-plakater i farver.

Det første appendiks hedder "Notes on Post-Hammer Vampire Cinema", og her nævnes en række af de film, der muligvis kan have været inspireret af Hammers succes - eller i det hele taget bare er interessante som vampyrfilm. Også her er skrivestilen opremsende, men man bliver mindet om flere gode film, man bør få set. Det andet appendiks er en Hammer-filmografi.

HOUSE OF HORROR: THE COMPLETE HAMMER FILMS STORY er på ingen måde et must - der findes langt bedre bøger om Hammer. Men man får i hvert fald et hurtigt overblik og der er mange gode illustrationer i.

Allan Eyles, Robert Adkinson, Nicholas Fry og Jack Hunter (red.): HOUSE OF HORROR: THE COMPLETE HAMMER FILMS STORY. Creation Books, 1995. 175 sider.

2 kommentarer:

  1. Det er værd at læse Kim Newmans gamle anmeldelse i Empire, som jeg netop har scannet og postet her: www.facebook.com/photo.php?fbid=1756333134430654&set=a.116976738366310.14766.100001619523342&type=3&comment_id=1756375024426465

    SvarSlet