søndag den 18. juni 2006

Drácula en español

Tod Brownings DRACULA-film fra 1931 er uden tvivl en klassiker. Det er også en meget stiv og teatralsk film. Derfor er det lidt trendy at mene at den spanske udgave af den samme film er meget bedre, måske fordi så få har set den. Imens Browning instruerede Bela Lugosi og de andre skuespillere om dagen, blev kulisserne om aftenen og natten overtaget af George Melford og en flok spansktalende skuespillere. Rollen som Dracula spilles af Carlos Villarías, der yder en fantastisk og skræmmende præstation. Det er dog Pablo Álvarez Rubio, der stjæler billedet med en formidabel indsats som den bindegale Renfield.

Generelt er skuespillerne markant mere dynamiske og intense end i den amerikanske udgave. De lider dog af en del dårlige vaner fra stumfilmens dage med overdrevne fagter og dramatiske ansigtsudtryk. Filmens største problem er dog længden - den er næsten en halv time længere end den amerikanske, hvilket trækker ned i det samlede indtryk.

Jeg må derfor erklære, at kampen mellem de to udgaver ender uafgjort. Man kan ikke benægte at Brownings version er suværen, men den spanske har så mange kvaliteter, at man også bør stifte bekendtskab med den.

DRÁCULA, USA, 1931. Instruktion: George Melford, Enrique Tovar Ávalos. Medvirkende: Carlos Villarías, Lupita Tovar, Barry Norton, Pablo Álvarez Rubio, Eduardo Arozamena.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar