søndag den 18. juni 2006

Store Peter Edderkop

Edderkoppe-gyseren er en spændende lille niche i genren, ikke mindst fordi den spiller på mange menneskers frygt for de ottebenede bæster. Jeg har aldrig brudt mig specielt meget om edderkopper, men efter at jeg er blevet sommerhus-ejer, har jeg været nødt til at udvikle et lidt mere realistisk forhold til de små kravlende kryb.

Der findes edderkoppe-gysere i alle kvaliteter: Der er de fremragende som TARANTULA og KINGDOM OF THE SPIDERS, der er de solidt underholdende som ARACHNOPHOBIA og EIGHT LEGGED FREAKS og der er de mindre heldige som THE GIANT SPIDER INVASION og EARTH VS. THE SPIDER. Jeg har netop lige genset sidstnævnte.

Filmens begynder med teenagerne Carol og Mike, der prøver at finde Carols forsvundne far. Hans smadrede bil leder dem på sporet af en hule, hvor de næsten bliver dræbt af en gigantisk edderkop. Myndighederne bliver tilkaldt og de nedkæmper edderkoppen med DDT. Den lokale biologilærer mr. Kingman (der ved så lidt om emnet, at han rubricerer edderkopper som insekter) får fragtet edderkoppen til skolens gymnastiksal. Her får det voldsomme lydtryk fra et rockorkester edderkoppen til at vågne op og så går den ellers i gang med at smadre byen.

EARTH VS. THE SPIDER er instrueret af Bert I. Gordon, Mr. Big himself, der var kendt for at lave billige film med primitive special effects. Man kan f.eks. se edderkoppen gå forbi fotografier af den by, den skal forestille at rende rundt i. Det er forrygende amatør-agtigt. Alt i alt er der tale om en typisk B-film, der er underholdende på sin egen groteske måde. Om man så bliver ekstra skræmt, fordi den handler om en gigantisk edderkop, er op til seerens araknofobi. Her må jeg så indrømme, at filmens mest effektive scene viser en arbejdsmand, der leger med en helt almindelig edderkop på et skrivebord. Brrr...

EARTH VS. THE SPIDER, USA, 1958. Instruktion: Bert I. Gordon. Medvirkende: Ed Kemmer, June Kenney, Eugene Persson, Gene Roth, Hal Torey. Musik: Albert Glasser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar