mandag den 8. januar 2007

Dybt nede... og ikke så langt ude

Hvor er det dog skønt at blive positivt overrasket. I aftes så jeg THE CAVE, en film som både anmeldere og fans har fordømt, men jeg havde en herlig halvanden times tid i selskab med nogle af de mest cool monstre, der længe er set. Bevares, der er intet originalt ved historien: En gruppe mennesker fanges i en hule, hvor de jages af blodtørstige uhyrer. Den har vi set mange gange før, men alligevel... THE CAVE er solidt lavet (af instruktør-debutanten Bruce Hunt) med masser af flotte billeder (især er scenerne under vandet i de fantastiske huler i Mexico og Rumænien vildt imponerende).

Skuespillerne er forholdsvis ukendte, primært med en baggrund i TV-serier. Den mest kendte er formentlig Daniel Dae Kim fra LOST. Men de leverer varen! Endelig er der de fantastiske uhyrer, der naturligvis er endnu en variant af Gigers Alien-monster, men dog med suveræne detaljer, vi ikke har set før. Musikken af Reinhold Heil og Johnny Klimek skal også lige bemærkes - den er bare i orden. Filmen har de sædvanlige "fejl" med toptrænede professionelle personer, der i ukendte og livsfarlige situationer vælger at gå væk fra gruppen, og den er heller ikke særlig uhyggelig. Men underholdende, det er den!

THE CAVE, USA-England, 2005. Instruktion: Bruce Hunt. Medvirkende: Cole Hauser, Eddie Cibrian, Morris Chestnut, Lena Headey, Piper Perabo. Musik; Reinhold Heil, Johnny Klimek.

7 kommentarer:

 1. Er det så THE DESCENT, der står næst på dit program? Hvis ikke, så sæt den på!

  SvarSlet
 2. Hvis der skal laves en tredje variation i rækken, vil jeg foreslå "Grrrotto", hvor nogle teenagere opdager en smal grotteåbning med et stort skilt: CAVE CANEM! "Strange, there's no cave named Canem on the map", siger blondinen (Paris Hilton?). Så trænger de ind i åbningen, farer vild og bliver én for én flået og spist af en grisk færgemand og hans trehovede, genmanipulerede rottweiler.

  SvarSlet
 3. Jeg skal helt sikkert have set THE DESCENT, når jeg får taget mig sammen til at bestille den engelske dobbelt-dvd hjem (formatet på den danske skulle efter sigende være forkert). Den glæder jeg mig til at se.

  GRRROTTO lyder som en fin ide. Jeg ville elske at se Paris Hilton blive flået. Umiddelbart kan jeg ikke komme på andre hule-gysere, bortset fra en enkelt roman, nemlig MIDNIGHT'S LAIR af den nu afdøde forfatter Richard Laymon. Den husker jeg som ganske underholdende.

  SvarSlet
 4. Og så fik jeg lige bestilt THE DESCENT fra Sendit, der havde den på tilbud.

  SvarSlet
 5. MISSILE TO THE MOON foregår også delvist i en grotte, endda med væsener af sten, der vil jordboerne ondt, men om det ligefrem kan gå for at være en gyser...

  Jeg har selv den samme UK-udgave af DESCENT. I ekstramaterialet er der en dansescene, man bare MÅ se!

  SvarSlet
 6. Har du allerede glemt den blodsugende kæmpeedderkop i "Beast from Haunted Cave" (1959)? Så se din "Public domain-uhygge"-blog fra 28.11.2006! Desuden er der grusomme grotter i to obskure vampyrfilm, "Der Fluch der grünen Augen" aka. "Cave of the Living Dead" (1964) og den malaysiske "Pontianak gua musang" aka. "The Vampire of the Cave" (også fra 1964). Vi må heller ikke glemme Georges Méliès' "La caverne maudite" aka "The Cave of the Demons" (1898), der skulle indeholde filmhistoriens første dobbelteksponering. Scary!

  SvarSlet
 7. Genren er naturligvis ikke helt hule-løs, og jeg har ganske rigtig nævnt BEAST FROM HAUNTED CAVE (og for så vidt også EARTH VS. THE SPIDER, hvor edderkoppen bor i en hule og UNSEEN EVIL, hvor et monster manes frem af indianer-magi i en stor hule). Men der er formentlig meget få film, hvor stort set hele handlingen foregår under jorden - eller hvad?

  SvarSlet