onsdag den 19. september 2007

Perfekt 50'er-paranoia

THE THING FROM ANOTHER WORLD fra 1951 er en af de bedste gysere fra de paranoide koldkrigsår. Løst baseret på en kortroman af John W. Campbell, produceret af Howard Hawks, instrueret af Christian Nyby og med fremragende musik af Dimitri Tiomkin er der tale om en kvalitets-produktion, der både skræmmer og imponerer.

En gruppe soldater sendes fra en base i Alaska til Arktis, hvor et hold forskere har rapporteret om et mystisk flystyrt. Ude på isen finder man et fartøj, der er frosset fast. Til forskerne og soldaternes store overraskelse er fartøjet helt rundt. I et forsøg på at befri fartøjet fra isen, bliver det totalt ødelagt, men man får reddet en menneskelignende person ­- frosset inde i en isblok. Denne bringes med tilbage til forskernes base, hvor den ved et uheld smelter og den fremmede fra det ydre rum slipper løs. Det viser sig at være et højtudviklet plante-baseret væsen med en voldsom blodtørst. Nu begynder en kamp på liv og død.

De fleste kender THE THING fra John Carpenters dynamiske og special effects-tunge remake fra 1982, men det er forbløffende hvor effektiv den gamle film er. Vi får både en afrevet arm, der kommer til live, slædehunde, der slynges mod jorden og adskillige solide chok. Og så er scenen, hvor mændene på isen afslører det fremmede rumskibs form, et af de største øjeblikke i filmhistorien.

Jeg så THE THING FROM ANOTHER WORLD i den engelske dvd-udgave fra Universal, der byder på hele tre versioner af filmen: en forholdsvis grumset sort-hvid-version (der har et kommentarlydspor med John Carpenter), en lidt kortere farvelagt version samt en knivskarp og meget flot digitalt remasteret udgave.

THE THING FROM ANOTHER WORLD, USA, 1951. Instruktion: Christian Nyby. Medvirkende: Margaret Sheridan, Kenneth Tobey, Robert Cornthwaite, Douglas Spencer, James Young. Musik: Dimitri Tiomkin.

3 kommentarer:

 1. Jeg fik fat på filmen for et par år siden, og var også meget imponeret.

  Synes dog bedre om Carpenters remake.

  SvarSlet
 2. Enig. Og det er lidt fedt, at Carpenter er så begejstret for den originale version og han har virkelig respekt for den.

  SvarSlet
 3. Ja, jeg mindes et klip fra den originale "Thing" et sted i Halloween, sammen med en masse andre gamle skrækfilm.

  SvarSlet