torsdag den 29. november 2007

Et filmmonster vækkes til live

David Finchers ALIEN³ fra 1992 er en dybt problematisk film, ikke mindst fordi 20th Century Fox blandede sig i udformningen af det endelige produkt. Den debuterende instruktør kom ind meget sent i processen og havde nok at se til med det enorme projekt, der skulle komme til at splitte Alien-fans i to lejre. På ene side havde man de mange, der elskede James Camerons energiske og pulserende actionfilm ALIENS, på den anden side havde man de cool og postmoderne fans, der var vilde med, at Fincher flåede hele Alien-konceptet fra hinanden og uden at ryste på hånden tog livet af flere af personerne.

Jeg har nok befundet mig lige præcis i midten af de to lejre i mange år, især fordi biografudgaven af ALIEN³ er en ujævn affære, der ikke fungerer optimalt. Et egentligt Director's Cut eksisterer ikke, men dvd-boxsættet Alien Quadrilogy indeholder det såkaldte Assembly Cut, der med sin 30 minutter længere spilletid byder på en version, der skulle være tættere på instruktørens intentioner. Og det er en sand åbenbaring at se denne udgave.

Hvor biografudgaven har den dystre og depressive stemning som en given størrelse, kommer vi i den lange version ind under huden på håbløsheden. Hele historien åbner sig og giver mening på et helt andet niveau. Det er en storslået filmoplevelse, og jeg kan på ingen måde forestille mig at skulle vende tilbage til den korte version igen.

ALIEN³, USA, 1992. Instruktion: David Fincher. Medvirkende: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance, Paul McGann, Brian Glover. Musik: Elliot Goldenthal.

3 kommentarer:

 1. Spøjst.. Jeg foretrækker stadig bioversionen, omend det må siges, at Director's Cut-versionen også er fin. Jeg synes bare, den er for lang.

  SvarSlet
 2. Nu kan man heldigvis ikke diskutere smag, men den lange udgave (der ikke er et rigtigt Director's Cut) virkede bare bedre på mig - og netop længden gjorde, at man kom under huden på fangerne. På den måde skærpes hele konflikten, fordi vi reelt er tilbage ved en historie, hvor der kun er en enkelt alien.

  SvarSlet
 3. Ja, det er jo generelt problemet med "Director's Cut"-versionerne - altså at de, på nær Camerons, ikke er rigtige Director's Cuts. Ændringerne, som Ridley Scott foretog (meget mod sin vilje) i Alien gør ikke filmen bedre, efter min mening.

  Men mht. Alien 3, så kan jeg godt se, hvad du mener, Søren. Jeg synes bare fortsat, at den ender med at være for lang. Men det er jo netop i høj grad et spørgsmål om smag og behag.

  SvarSlet