onsdag den 23. januar 2008

Dracula-film uden Dracula

Hammer fik en enorm succes med DRACULA fra 1958, og det var meget naturligt for selskabet at tænke på en sequel. Første bud på dette var DRACULA AND THE DAMNED, der naturligvis skulle have Christopher Lee i hovedrollen. Undervejs ændrede manuskriptet dog form og Peter Cushings Van Helsing-figur blev den egentlige hovedperson. Dracula røg helt ud af historien, men på trods af dette endte filmen med at hedde THE BRIDES OF DRACULA, da den havde premiere i 1960.

Filmen fortæller om den unge skolelærer Marianne Danielle, der er på vej til en pigeskole i Badstein et sted i det østlige Europa. Hun strander på en kro og overtales senere til at overnatte på et slot hos en baronesse Meinster. Marianne får øje på en ung mand i en aflukket del af slottet, og får at vide, at det er baronessens sindsforvirrede søn. Han viser sig at være ganske charmerende, men er mærkværdigt nok lænket til en kæde. Marianne slipper ham fri, og så har vi balladen. Den unge mand er vampyr, og han beslutter sig for at svælge i pigerne på skolen i Badstein.

THE BRIDES OF DRACULA er en elegant film, hvor især de indledende scener på slottet er meget stemningsfulde. Det er en fantastisk kulisse, der er blevet bygget til optagelserne, takket være den legendariske Bernard Robison. Peter Cushing er som sædvanlig dynamisk og fascinerende, mens David Peel er lidt mere tvivlsom som vampyren. Han fungerer meget godt som den charmerende baron, men er ikke helt skræmmende nok som blodsuger. Draculas brude, de kvindelige vampyrer, er meget søde, men de er forbløffende passive i filmens ellers vellykkede klimaks. Alt i alt en god oplevelse, måske lige bortset fra den særdeles kunstige vampyr-flagermus - men det er nu en svaghed, man også har set i andre film.

THE BRIDES OF DRACULA, England, 1960. Instruktion: Terence Fisher. Medvirkende: Peter Cushing, Martita Hunt, Yvonne Monlaur, Freda Jackson, David Peel. Musik: Malcolm Williamson.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar