mandag den 26. maj 2008

Stor fæl plastik-haj

Enzo G. Castellaris L'ULTIMO SQUALO fra 1981 er først og fremmest kendt som filmen, der gjorde Steven Spielberg sur (eller i det mindste Universal Pictures). I USA fik filmen en massiv markedsføringskampagne under titlen GREAT WHITE. Pengene væltede ind indtil Universal Pictures vandt en retssag, fordi plottet minder for meget om JAWS. Nu må man ikke vise L'ULTIMO SQUALO i USA - nogensinde!

Umiddelbart kan Universal have ret i, at de to film er meget ens: I L'ULTIMO SQUALO handler det om den lille kystby Port Harbor, hvor man ser frem til en stor windsurfer-konkurrence. Den lokale borgmester Bill Wells håber, at den festlige dag kan bruges til at fremme hans planer om at blive valgt som guvernør, og derfor er han meget skeptisk, da folk på havet begynder at forsvinde sporløst. Windsurfer-arrangementet bliver ikke aflyst! Den garvede hajfanger Ron Hamer og forfatteren Peter Benton er ikke i tvivl om, at det er en kæmpehaj, der er på spil. Bill Wells får området spærret af med sikkerhedsnet, så konkurrencen kan gennemføres, men det er selvfølgelig ikke nok.

L'ULTIMO SQUALO er en typisk italiensk lavbudget-produktion, men den er forholdsvis underholdende. Monsterhajen ligner ganske vist en gigantisk badedyr, men den er ganske effektiv. Animal Planet-klippene af ægte hajer og nogle uhyrligt primitive haj-modeller trækker dog voldsomt ned i den samlede bedømmelse. Det samme gør elevatormusikken af De Angelis-brødrene. Historien er som sagt ikke særlig opfindsom, men i det mindste er de fleste af personerne ganske handlekraftige. Der er mange af dem, der på egen hånd går på jagt efter hajen - og de er alle udstyret med en stor klump kød, de lige har hentet hos slagteren. Læg dertil et par effektive splatterscener og en del ufrivillig komik - så har man en film, der ikke er meget værre end JAWS: THE REVENGE.

Another World Entertainments udgave hedder THE LAST JAWS på omslaget og THE LAST SHARK på selv filmstrimlen. Der er tale om en flot udgave i anamorphic widescreen, der kun enkelte steder plages af lidt macro blocking. Det engelske monolydspor er ret tyndt, men det fungerer.

L'ULTIMO SQUALO, Italien, 1981. Instruktion: Enzo G. Castellari. Medvirkende: James Franciscus, Vic Morrow, Micaela Pignatelli, Joshua Sinclair, Giancarlo Prete. Musik: Guido De Angelis, Maurizio De Angelis

2 kommentarer:

 1. Okay, det er en lidt gammel post det her nu og der er sikkert ikke nogen, der læser kommentarer, men HVIS der er, og HVIS de ligefrem sku' ku' li' THE LAST JAWS, så er det bare med at skaffe Bruno Matteis egen hajfilm hjem. Det er ikke bare et rip-off af JAWS, næh han låner sgu også scener fra netop THE LAST JAWS (og iø også Joe D'Amatos JAWS-rip-off; DEEP BLOOD og et par af de RIGTIGE JAWS-film for at the ikke skal være løgn!).

  http://enlejemordersertilbage.blogspot.com/2008/05/cruel-jaws-bruno-mattei.html

  SvarSlet
 2. Tak for tippet, den lyder da ret sjov.

  Der skal nok være nogle, der læser kommentarer, selv om man ikke kan vide det. Faldt over en engelsk blog, der hedder The Bloody Italiana Blog. Her havde de for et halvt års tid siden skrevet om THE LAST JAWS på svensk dvd. For en uges tid siden skrev jeg så en kommentar om, at nu er den på gaden - men det har ikke udløst yderligere kommentarer.

  http://bloodyitaliana.blogspot.com/2007/12/at-last-shark.html

  SvarSlet