mandag den 11. august 2008

Gotisk uhygge i sort/hvid

En energisk kvindelig studerende, Nan Barlow, ønsker at skrive en opgave om magi og heksekunst. Den karismatiske professor Allan Driscoll opfordrer hende til at tage til landsbyen Whitewood i New England for at lave research. Her brændte man nemlig hekse for 300 år siden. Nan indlogerer sig på kroen Raven's Inn, bestyret af den kontante Mrs. Newless. Nan undrer sig over indbyggernes mærkværdige opførsel, men lader sig ikke slå ud. I en lokal antikforretning låner hun en bog om djævletilbedelse, alt imens byens borgere har travlt med at forberede et vigtig ritual - og det involverer Nan.

THE CITY OF THE DEAD fra 1960 var den første gyser produceret af det berømte makkerpar Milton Subotsky og Max Rosenberg. Selv om den officielt er lavet af Vulcan Productions regner mange THE CITY OF THE DEAD som den første film fra Amicus Productions, det berømte selskab, der forsøgte at tage kampen om mod Hammer med en stribe solide gysere. Og denne her er helt fantastisk.

Nok er manuskriptet ikke det mest originale, men den korte spilletid og den unikke stemning hæver filmen op på et højt niveau. Det skyldes ikke mindst fotografen Desmond Dickinsons flotte sort/hvid-billeder, der driver af gotisk uhygge. John Llewellyn Moxey stod for instruktionen og Christopher Lee er (naturligvis) med på rollelisten. Filmen hed i øvrigt HORROR HOTEL i USA.

THE CITY OF THE DEAD, England, 1960. Instruktion: John Llewellyn Moxey. Medvirkende: Dennis Lotis, Christopher Lee, Patricia Jessel, Tom Naylor, Betta St. John. Musik: Douglas Gamley.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar