lørdag den 6. december 2008

En skæbnesvanger tivolitur

TORTURE GARDEN er en Amicus-produktion fra 1967, en af deres mange antologifilm med manuskript af Robert Bloch. De fire historier i filmen er baseret på novellerne "Enoch", "Terror Over Hollywood", "Mr. Steinway" og "The Man Who Collected Poe". I rammefortællingen møder vi markedsgøgleren Dr. Diabolo, der har en lidt tarvelig udstilling med tortur-scenerier. En håndfuld gæster går dog med til at se noget ganske særligt, selvfølgelig mod ekstra betaling. De føres ind i et rum med en voksfigur af den græske skæbnegudinde Atropos, der med sin saks afgør længden af det enkelte menneskes livstråd.

I første omgang ser det ikke særlig imponerende og uhyggeligt ud, men én efter én hypnotiseres gæsterne af Dr. Diabolo, der viser dem en mulig fremtid, hvor de vil udføre en ond handling. Her ser vi den unge playboy, der vil have fat i sin onkels rigdom, den ambitiøse skuespillerinde, der drømmer om et gennembrud i Hollywood, den unge journalist, der prøver at vinde en verdensberømt pianists hjerte og den fanatiske Edgar Allan Poe-samler, der møder manden med den ultimative Poe-samling.

TORTURE GARDEN er instrueret af Freddie Francis og på rollelisten finder vi gode navne som Burgess Meredith, Jack Palance, Peter Cushing og Michael Ripper. Filmen er stemningsfuldt fotograferet af Norman Warwick og i modsætning til nogle af de andre Amicus-film. ser den på ingen måde billig ud. Ingen af historierne er udpræget uhyggelige eller overraskende, men de fungerer optimalt som en slags filmatiseret GRU-hæfte. Musikken af Don Banks og James Bernard er heller ikke tosset. TORTURE GARDEN er ude på dvd i England og USA i en særdeles flot kopi.

TORTURE GARDEN, England, 1967. Instruktion: Freddie Francis. Medvirkende: Jack Palance, Burgess Meredith, Beverly Adams, Peter Cushing, Maurice Denham. Musik: Don Banks, James Bernard.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar