KING KONG (1933)
Den eventyrlystne filminstruktør Carl Denham er ved at gøre klar til sit næste projekt, der skal optages på en fjern tropeø. Han hyrer den fattige Ann Darrow til at spille den kvindelige hovedrolle og så stævner skibet Venture ellers ud fra New York for at finde den mystiske ø. Undervejs forelsker Ann Darrow sig i en af søfolkene, Jack Driscoll, men der er ikke tid til romantik, da Venture når frem til Skull Island, hvor en gigantisk mur beskytter en lille landsby fra et eller andet inde i junglen.
Carl Denham er fascineret af de indfødte og deres ritualer - de er til gengæld fascineret af Ann Darrow, som de i nattens mulm og mørke kidnapper fra skibet. Og så bliver Ann efterladt på et alter inde bag den enorme mur. Her bliver hun samlet op af en gigantisk gorilla, som de indfødte kalder for Kong. Carl Denham samler straks et redningshold, men Kong er ikke det eneste farlige dyr i junglen.
KING KONG fra 1933 er en af genrens helt store film. Utallige instruktører har ladet sig inspirere af det fantastiske eventyr om den enorme abe, der er konge i en verden, hvor det vrimler med fortidsuhyrer - og hvordan han siden bliver fragtet til New York og må kæmpe for sit liv på toppen af Empire State Building.
Selv om man tilbage i stumfilmens tid havde præsenteret monstre, så er KING KONG den første rigtige monsterfilm. Samtidig er det på mange måder en unik og banebrydende produktion. Det er en af de første film med et stort symfonisk score og den er et sandt festfyrværkeri af unikke special effects - især skabt af stop motion-magikeren Willis O'Brien. Publikum havde aldrig set noget lignende før, og KING KONG blev en enorm succes - også selv om filmen havde premiere under depressionen.
Der er ingen tvivl om, at Kong er et uhyre. Han bekæmper brutalt og nådesløst sine fjender, leger lidt med deres døde kroppe og annoncerer så sin sejr med høje brøl. Mennesker, der generer ham, får den samme behandling. Kong tramper på dem, bider hovedet af dem eller smider dem fra sig fra stor højde.
Kun den blonde Ann Darrow kan mildne hans temperament, og Carl Denham er hurtig til at spille på skønheden og udyret-vinklen. Det er dog uklart præcis hvorfor Kong skåner hende - andet end at han måske er nysgerrig. Og det er også uklart hvad der er sket med de kvinder, som befolkningen på øen har ofret til Kong. Måske har han bare leget med dem, til de er "gået i stykker".
Carl Denham og hans folk er drevet af noget helt andet, nemlig en kombination af grådighed og eventyrlyst. De bliver selvfølgelig forbløffet over at se Kong og de andre utrolige væsener på øen, men skyder på alt, der kommer for tæt på. Og bagefter kan de så godt drømme om, hvor fantastisk det ville være, at kunne slæbe en levende dinosaur med tilbage til New York.
I det hele taget lever de i en simpel verden, der er blottet for politisk korrekthed. Kvinder er besværlige, kinesere taler dårligt engelsk og arbejder som skibskokke og den indfødte (sorte) befolkning ligner noget fra en gammel tegneserie. Det er sjovt at se.
Selv om filmens effekter i dag virker primitive, er de stadig forbløffende effektive. Man kan virkelig fornemme den energi og opfindsomhed, der ligger bag dem. Og det er ikke så underligt, at Ray Harryhausen fik sat ekstra fart i fantasien, da han som 12-årig for første gang så KING KONG. Det blev siden til en karriere med masser af stop motion-monstre. Og i det hele taget har KING KONG inspireret utallige filmmagere gennem tiden og man ville næppe kunne forestille sig f.eks. Godzillas hærgen gennem Tokyo, hvis det ikke havde været for KING KONG.
Har man lyst til at se den originale KING KONG - og det synes jeg, man skal gøre - findes den i en hæderlig udgave fra danske On-Air-Video. Vil man også have lidt ekstra kræs, skal man have fat i den amerikanske dobbelt-disc-udgave fra Warner Bros Home Entertainment. Her får man mere end tre og en halv times vildt spændende ekstramateriale. Og selv om dvd'en er udgivet i USA, er det sjovt nok en region 1, 2, 3 og 4-udgivelse, så man kan uden problemer se den på en europæisk dvd-afspiller.
KING KONG, USA, 1933. Instruktion: Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack. Medvirkende: Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot, Frank Reicher, Sam Hardy. Musik: Max Steiner.
...herlig læsning, tak for det:-) Får sgu helt lyst til et gensyn. Ser allerede frem til mere King Kong:-)
SvarSletSer THE SON OF KONG her en af dagene.
SvarSletTak for et glimrende indlæg om en fremragende film! En bøn: Du må MEGET gerne se og skrive om "The Mighty Kong", som nok er den Kong-film, jeg ved mindst om!
SvarSletJeg har ikke umiddelbart planer om at skrive om THE MIGHTY KONG. At det er en musical-tegnefilm er én ting - noget andet er, at den ikke uden videre er til at få fingre i.
SvarSlet