mandag den 1. marts 2010

King Kongs søn er en hyggelig fætter

THE SON OF KONG (1933)
Der er gået en måned tid siden de dramatiske hændelser i KING KONG. Filminstruktøren Carl Denham er på røven og forfølges dag og nat af folk, der vil trække ham i retten for at få ham til at betale for de skader, Kong nåede at lave. Denham flygter nu på skibet Venture sammen med kaptajn Englehorn - de vil prøve at tjene penge ved at sejle fragt.
I havnebyen Dakang møder de Nils Helstrom, der i sin tid solgte Denham kortet, der viste vejen til Skull Island. Helstrom begynder at fable om en skat på øen. De begiver sig nu ud på endnu et eventyr, endnu en gang med en kvinde på slæb, nemlig Helene, hvis far Helstrom har slået ihjel i et druk-slagsmål. På Skull Island møder de en mini-udgave af Kong samt den sædvanlige samling af vilde monstre. Det kan kun ende dramatisk.
THE SON OF KONG havde premiere den 22. december 1933 og nåede altså ud i biograferne samme år som den oprindelige KING KONG. Det er en typisk sequel, der er lavet i en helvedes fart for ganske få penge. Hvor KING KONG havde et budget på omkring 650.000 dollar, blev efterfølgeren lavet for 250.000 dollar. Man skrev flere opsigtsvækkende scener ind i manuskriptet, men de blev aldrig lavet, fordi der hverken var tid eller penge til at gøre det. Manuskriptforfatteren Ruth Rose skal have sagt, at "if you can't make it bigger, make it funnier", og det er lige præcis det, THE SON OF KONG er, nemlig en komedie for hele familien.
Den lille Kong fremstilles som en nysgerrig og elskelig fætter, der endda bliver ekstra gode venner med Denham og Helene, fordi de giver ham en bandage på en såret finger. Denham er plaget af skyld over, at han har slået Kong ihjel, og derfor vil han gerne hjælpe den lille Kong. Og lille Kong vil gerne hjælpe ham. Det er vildt banalt og hører mest hjemme i en børnefilm, men efter sigende var Robert Armstrong glad for at spille Denham i denne sequel, fordi rollen fik lov til at udvikle sig mere end i den første film.
Udvikling kan man desværre ikke spore i Willis O'Briens stop motion-optagelser. De er forholdsvis primitive og er lavet i en pokkers fart. Vi får dog nogle seje uhyrer, og der er en særlig charme ved disse gamle monsterfilm. Desværre skal vi igennem mange kedelige scener - især et nærmest uendeligt variete-nummer - før vi kommer ud på Skull Island. Man har tydeligvis sparet på antallet af junglescener, fordi man ikke havde råd til dem.
THE SON OF KONG er en pudsig lille opfølger til et mesterværk, men bliver næppe en film, jeg vil se igen og igen. Her skal man nok være Kong-nørd. Der skulle nu gå mere end 40 år, før Hollywood igen vovede at lave en King Kong-film, nemlig i 1976, men før det var det japanernes tur til at lege med den store abe. THE SON OF KONG kan indtil videre kun fås på en region 1-dvd fra USA.

THE SON OF KONG, USA, 1933. Instruktion: Ernest B. Schoedsack. Medvirkende: Robert Armstrong, Helen Mack, Frank Reicher, John Marston, Victor Wong. Musik: Max Steiner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar